pochodne
bimbam: mam obliczyć pochodną a
lnx
więc
1// (a
lnx)`=
2// (e
lnx * lna)`=
3// e
lnx * na * (lnx * lna)`
4// a
lnx*[(lnx)` * lna + lnx * (lna)`] = // (lna)`=0

bo "a" to stała
W odpowiedziach wynik to
x
lna−1 lna
To by pasowało, gdyby początkowy iloczyn miał postać: x
lna, a z treści zadania wynika, że ma
postać a
lnx
2 sie 14:48
J:
(a
x)' = a
xlna
| | 1 | |
tutaj: (alnx)' = alnx*lna* |
| |
| | x | |
2 sie 14:52
2 sie 16:07
J:
| | 1 | |
pochodna funkcji wewnętrznej: (lnx)' = |
| |
| | x | |
2 sie 16:11
bimbam: już wiem skąd
2 sie 16:11
J:
(af(x))' = af(x)*lna*[f(x)]'
2 sie 16:12
bimbam: rozumiem. Tylko co ja mam z tym zrobić, bo wychodzi mi taki sam wynik co poprzednio
| | 1 | |
y=alnx lna |
| = alnx lna * x−1 |
| | x | |
W tym zapisie już nie ma pochodnych
2 sie 16:15
J:
masz dobrze policzoną pochodną ... w odpowiedziach jest błąd
2 sie 16:16
bimbam: ufff

Dziękuję
2 sie 16:18
john2: ja bym nie powiedział, że to błąd:
alnx * lna * x−1 = xlna * lna * x−1 = xlna − 1 * lna
2 sie 16:20
bimbam: mógłbyś mi wytłumaczyć dlaczego x
lna= a
lnx
2 sie 16:24
john2: jest taki wzór:
alogcb = blogca
2 sie 16:28
john2: ale oczywiście nie musisz doprowadzać tego do takiej postaci, jak jest w odpowiedzi
2 sie 16:29
bimbam: dzięki
2 sie 16:33