pochodne
bimbam: mam obliczyć taką pochodną
liczę to tak
| | a | |
niech m= |
| , wtedy y=(m)x |
| | x | |
| dy | | a | | a | |
| = mx*ln*m = ( |
| )x* ln * |
| |
| dm | | x | | x | |
| | a | | a | |
odpowiedź to ( |
| )x * (ln |
| − 1) |
| | x | | x | |
| | −a | |
czyli brakuje mi członu ( |
| )x |
| | x | |
Ale nie wiem jak go uzyskać
2 sie 13:39
bimbam: czy tu trzeba zastosować e
x
2 sie 13:41
Joe Black: fg=eglnf znasz to ?
2 sie 13:46
due:
Można z pochodnej ilorazu
| | ax | | ax*lna*xx−ax*xx[lnx+1] | |
[ |
| ]'= |
| = |
| | xx | | x2x | |
| | ax*xx | | a | | a | |
= |
| *(lna−lnx−1)= ( |
| )x*[ln |
| −1} |
| | x2x | | x | | x | |
2 sie 13:48
Eta :
2 sie 13:48
bimbam: chyba znam. Zaraz spróbuję przeliczyć w sposób, który proponujesz, tylko dokończę następne
zadanie.
2 sie 13:49
Joe Black: due ładne rozwiązanie wymyślił
2 sie 13:49
Eta :
2 sie 13:50
J:
| | a | | a | |
f'(x) = ( |
| )x*[x*ln( |
| )]' |
| | x | | x | |
2 sie 13:51
J:
| | a | | a | |
f'(x) = ( |
| )x*[x*ln( |
| )]' |
| | x | | x | |
2 sie 13:51
J:
| | a | | a | |
f'(x) = ( |
| )x*[x*ln( |
| )]' |
| | x | | x | |
2 sie 13:52
Eta :
Ile jeszcze tych "klonów" ?
J
2 sie 13:53
J:
Jetem w lesie ... i trochę mi internet "muli" ...
2 sie 13:55
Eta :
A co tam zbierasz?
2 sie 13:56
bimbam: uzyskałem prawidłowy wynik

Dzięki wszystkim za pomoc
2 sie 13:58
Eta :
I tak trzymaj
2 sie 13:58
J:
makulaturę ..
2 sie 14:01