Układ równań z elementami tryygonometrycznymi
AS: Rozwiąż układ równań
x*sin(α) + y*sin(2*α) = sin(3*α)
x*sin(3*α) + y*sin(6*α) = sin(9*α)
1 sie 11:11
ZKS:
Nie wiem czy jest jakiś lepszy sposób, ale metodą wyznaczników poszło.
1 sie 11:46
AS: A jaki wynik?
1 sie 12:00
ZKS:
Jakoś po uproszczeniu mi wyszło
x = −2cos(4α) − 2cos(2α) − 1
1 sie 12:02
1 sie 12:24
ZKS:
| | sin(5α) | |
To się zgadza, ponieważ −2cos(4α) − 2cos(2α) − 1 = − |
| , ale jednak |
| | sin(α) | |
wolę odpowiedź w postaci jakiej Ty napisałeś.
1 sie 12:29