Tozsamosc log
5-latek: Sprawiaja mi trudność takie zadania
Zakladajac ze a, b,c oraz N sa liczbami dodatnimi roznymi od jedności udowodnić tozsamasc
| | logaN*logbN*logcN | |
logaN*logbN+logbN*logcN+logcN*logaN = |
| |
| | logabcN | |
1 sie 00:34
john2: proponuję tak:
| | logaN * logbN * logcN | |
P = |
| = |
| | | |
| | logaN * logbN * logcN | |
= |
| = |
| | | |
= log
aN * log
bN * log
cN * (log
Na + log
Nb + log
Nc) =
| | 1 | | 1 | | 1 | |
= logaN * logbN * logcN * ( |
| + |
| + |
| ) = |
| | logaN | | logbN | | logcN | |
= log
bN * logcN + logaN * logcN + log
aN * log
bN = L
1 sie 00:49
5-latek: OK

Zaraz to sobie przeanalizuje
1 sie 00:51
5-latek: Już widze (zmiany podstaw logarytmów
1 sie 00:52