Oblicz
Nocnystróż: (√2 + 1/2)3
1 sie 00:00
ZKS:
(a + b)3 = a3 + 3a2b + 3ab2 + b3.
1 sie 00:06
Józek:
(a+b)3=(a+b)2*(a+b)
1 sie 00:07
Nocnystróż: Próbowałam to obliczyć samą ze wzoru skróconego mnożenia aczkolwiek mój wynik nawet w
minimalnym stopniu nie pokrywa się z tym w książce
1 sie 09:47
ZKS:
Pokaż jak zaczynasz.
1 sie 10:02
5-latek: Ojj stróżu .
Patrz na post
ZKS
| | 1 | |
(√2+ |
| )3= patrzymy na wzor i |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
piszsemy(√2)3+3*(√2)2* |
| +3*√2*( |
| )2+( |
| )3 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Teraz (
√2)
3=(
√2)
2*
√2= 2
√2 bo (
√2)
2=
√2*
√2= 2
| | a | | an | |
Nastepny wzor ( |
| )n= |
| |
| | b | | bn | |
| | 1 | | 12 | | 1 | |
to np. ( |
| )2= |
| = |
| |
| | 2 | | 22 | | 4 | |
| | 1 | |
Oblicz sobie tak samo ( |
| )3 |
| | 2 | |
Teraz to policz
1 sie 10:09