Oblicz
maturzystka: Jeżeli log(10a) = 2000 i log10/b = 1000 gdzie a należy do R+ i b należy do R+ to:
A) log a=1999
B) log (ab)=1000
C) log a/b =2
Wszystkie odpowiedzi mogą być poprawne, proszę o uzasadnienie
31 lip 22:15
Michcio: A) log (10a) = log 10 + log a = log10 10 + log10 a = 1 + log a
log (10a) = 2000
2000 = 1 + log a ⇔ log a = 1999
31 lip 22:19
Michcio: B) i C) próbuj sama

Bo ja sprzątam pokój xD
31 lip 22:19
Michcio: log (10a) = log 10 + log a = log 10 + log a = 1 + log a
Chodziło oczywiście o to
31 lip 22:20
maturzystka: Zrozumiałam! Dziękuję mam nadzieję ze dam radę, ewentualnie poczekam aż posprzątasz pokój
31 lip 22:40