Oblicz
Natalia: Jeżeli a=
√8−2√15 i b=
√5 −
√3 to:
A) a=B
B) a>B
C) b≥A
Każda odpowiedź może być poprawna. Proszę i dokładne wytłumaczenie, ponieważ nie wiem jak się
za to zabrać
31 lip 20:50
PW: Ja też nie wiem, b o nie wiadomo co to A i B.
31 lip 20:54
Natalia: Powinny być wszędzie małe litery, źle napisałam − mój błąd
31 lip 21:00
PW:
8 − 2√15 = (√5 − √3)2, a więc poprawna jest odpowiedź A) z uwagi na fakt, że
√5 > √3.
W konsekwencji prawdziwa jest też odpowiedź C) (skoro b = a, to również b≥a jest prawdą).
31 lip 21:12
Natalia: Dziękuję bardzo za pomoc !
31 lip 21:20