PArametr
Andrzej Świnoga: Ostatnie zadanie z parametrem

Ok w tamtym temacie mi pomogliście to mam jeszcze jeden problem w tych zadaniach
Wyznacz te wartości parametru m dla których jedno z rozwiązań równania mx
2 − (2m+1)x+m−2=0
jest ujemne a drugie większe od 5
{m>0
{Δ>0
{x
1*x
2<0
{f(5)<0
{x
1−x
2 <−5 −−− tego nie jestem pewien czy dobrze to tu robi
Robiłem przekształcenia 5<x
2 i x
1<0 czyli 5+x
1<x
2 czyli x
1−x
2<−5
lub...
analogiczny przypadek w oparciu o parabole z ramionami zwróconymi do dołu
31 lip 16:19
Dziadek Mróz:
x
1 < 0
x
2 > 5
Δ > 0
m ≠ 0
Nie ma w zadaniu, że m > 0
f(5) ≠ 0
jak wyżej
f(0) ≠ 0
jak wyżej
x
1x
2 < 0 −0.1 * 5.1 < 0
x
1 − x
2 < −5 −0.1 − 5.1 < −5
Tyle wiesz, reszta to improwizacja, powodzenia
31 lip 16:24
Dziadek Mróz:
f(x) = mx
2 − (2m + 1)x + m − 2
mx
2 − (2m + 1)x + m − 2 = 0
a = m
b = −(2m + 1)
c = m − 2
Δ = b
2 − 4ac = (2m + 1)
2 − 4*m*(m − 2) = 4m
2 + 4m + 1 − 4m
2 + 8m = 12m + 1
Δ > 0
12m + 1 > 0
12m > −1
| | 1 | |
m > − |
| Z tego wynika, że m może być > lub < od 0 i Twoja teoria bierze w łeb |
| | 12 | |
w tym miejscu
f(x) = m(x − x
1)(x − x
2)
31 lip 16:30
ZKS:
Według mnie takie warunki
Δ > 0 ∧ af(5) < 0 ∧ x1x2 < 0.
31 lip 16:35
Andrzej Świnoga: Dziadek Mróz chciałem to rozbić na 2 przypadki
1p.
m > 0 ∧ Δ > 0 ⋀ f(5) < 0 ∧ x
1x
2 < 0
2p.
m < 0 ∧ Δ > 0 ⋀ f(5) > 0 ∧ x
1x
2 < 0
Potem zsumować przypadki
ZKS zrobił to jednym ruchem tzn a*f(5)<0

Myślę że to jest dobrze
31 lip 16:48