Równania
Przemysław: Pokazać, że:
3√3+3√3+
3√3−3√3≠6
Wydaje się, że lewa strona jest niewymierna (prawa jest wymierna na pewno)
Ale jak pokazać niewymierność lewej?
Czy mogę przykładowo tak niewprost:
dojść do postaci:
| | p9 | | p6 | | 93 | |
0= |
| −3* |
| +9* |
| +24 |
| | q9 | | q6 | | q3 | |
0=t
3−3t
2+9t+24
rozwiązanie musi być wymierne, bo t jest wymierne.
I posprawdzać, że żaden z dzielników 24 nie zeruje wyrażenia?
I dla
3√3−3√3 zrobić to samo?
31 lip 16:02
Benny: Co myślisz, żeby założyć, że zachodzi równość?
3√3+3√3+
3√3−3√3=6
| 3+3√3+3−3√3 | |
| =6 |
| (3+3√3)2/3−3√9−32/3+(3−3√3)2/3 | |
| 1 | |
| =1, więc |
| (3+3√3)2/3−3√9−32/3+(3−3√3)2/3 | |
1=(3+
3√3)
2/3−
3√9−32/3+(3−
3√3)
2/3 tutaj moim zdaniem, żeby zachodziła równość to
poszczególne wyrażenia powinny zwijać się do wzorów na sześcian sumy/różnicy.
Tak sobie na pierwszy rzut oka pomyślałem, a ile w tym prawdy?
31 lip 16:28
Przemysław: Jeszcze tak:
prawa jest wymierna
lewa będzie niewymierna, jeżeli
3√3 jest niewymierny:
jeżeli założymy, że jest wymierny to:
3t
3=s
3
2t
3+t
3=s
3
sprzeczność z wielkim twierdzeniem fermata
czyli
3√3+3√3 jest niewymierne
3√3−3√3 też jest niewymierne, z tych samych przyczyn
obie są niewymierne
żeby ich suma była wymierna, to chyba musi zachodzić:
3√3+3√3=−
3√3−3√3
3+
3√3=
3√3−3
3=−3
co nie zachodzi
tylko to "chyba" zostaje...
31 lip 16:37
Przemysław: @Benny
nie wiem, jak doszedłeś do tej 2. postaci. Podnosiłeś jakoś stronami do 3. potęgi?
31 lip 16:40
31 lip 16:42
Przemysław: Faktycznie, nie znałem tego
31 lip 16:54
Przemysław: W każdym razie dziękuję,
Benny
31 lip 20:29
Benny: Przydało się do czegoś?
1 sie 02:20
Przemysław: Może się przyda jeszcze − im więcej tożsamości tym lepiej
1 sie 13:01
ZKS:
Do liczenia granic się to przydaje, tak samo jak
1 sie 13:03
Przemysław: Dzięki, dzięki

To co prawda widać z (a−b)(a+b)=a
2−b
2
1 sie 13:12
ZKS:
Tamto też widać
| | a3 + b3 | |
a ± b = |
| |
| | a2 ∓ ab + b2 | |
(a + b)(a
2 ∓ ab + b
2) = a
3 ± b
3.
1 sie 13:20
Przemysław: Jak się wymnoży to widać, ale tej tożsamości :
(a+b)(a
2±ab+b
2)=a
3±b
3
to ja w głowie nie miałem
1 sie 13:21