Nierówności
Przemysław: a+b+c=1
a,b,c>0
Udowodnić:
(ab)
1/n+(bc)
1/n+(ca)
1/n≤(3
n−2)
1/n
kojarzy mi się z nierównością Jensena dla f(x)=(x)
1/n
bo jest to funkcja wklęsła.
(ab)
1/n+(bc)
1/n+(ca)
1/n≤(ab+bc+ca)
1/n
co by wystarczyło, bo:
(ab+bc+ca)
1/n≤3
1/n
i dla n>1 <−−− (czyli trzebaby potem jeszcze rozważyć n=1, co też mi się nie udaje)
3
1/n≤(3
n−2)
1/n
No i prawa strona nierówności pasuje mi do Jensena, ale lewej nie umiem do tego doprowadzić.
Proszę o pomoc
31 lip 15:25
Przemysław: Pomożecie?
31 lip 17:16
Vax: Jasne. Tezę łatwo przekształcamy do:
| (ab)1/n+(bc)1/n+(ca)1/n | | 1 | | a+b+c | |
| ≤ ( |
| )2/n = ( |
| )2/n |
| 3 | | 3 | | 3 | |
Ale f(x) = x
1/n jest wypukła dla x > 0 i n naturalnego, skąd z nierówności Jensena:
| | 1 | | 1 | | 1 | | ab+bc+ca | | ab+ac+bc | |
L = |
| f(ab)+ |
| f(bc)+ |
| f(ca) ≤ f( |
| ) = ( |
| )1/n |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
Skąd tezę łatwo przekształcamy do (a+b+c)
2 ≥ 3(ab+ac+bc) co jest już znane i łatwe.
31 lip 22:03
Vax: f(x) jest wklęsła* oczywiście
31 lip 22:09
ZKS:
Nie jestem pewny tego rozwiązania ze średnimi, ale coś mam
(ab)
1/n + (bc)
1/n + (ac)
1/n ≤ (3
n − 2)
1/n
(ab)
1/n + (bc)
1/n + (ac)
1/n ≤ 3 * 3
−2/n
| (ab)1/n + (bc)1/n + (ac)1/n | | 1 | |
| ≤ ( |
| )2/n |
| 3 | | 3 | |
średnia arytmetyczna ≤ średnia potęgowa stopnia
n/2
| (ab)1/n + (bc)1/n + (ac)1/n | | √ab + √bc + √ac | |
| ≤ ( |
| )2/n |
| 3 | | 3 | |
średnia arytmetyczna ≥ średnia geometryczna
1 ≥
√ab +
√bc +
√ac
| | 1 | | √ab + √bc + √ac | |
( |
| )2/n ≥ ( |
| )2/n ≥ |
| | 3 | | 3 | |
| (ab)1/n + (bc)1/n + (ac)1/n | |
| . |
| 3 | |
Vax jak będziesz to możesz zerknąć na te rozwiązanie.
31 lip 23:42
Przemysław: Dziękuję pięknie za oba rozwiązania
1 sie 00:08
ZKS:
Mam nadzieję, że w miarę jasno napisałem co z czego.

Z mojej strony nie ma sprawy, ale
trochę musiałem pomyśleć co trzeba wykorzystać do tej nierówności.
1 sie 00:10
Vax: Jest ok
1 sie 00:10
ZKS:
Jest chyba
Vax to może sprawdzi te rozwiązanie, jeżeli jest źle to ja się poddaję.
1 sie 00:11
ZKS:
Okej dziękować bardzo
Vax za potwierdzenie.

Nigdy nie miałem styczności z takimi
nierównościami, aż się dziwię, że coś tam mi wychodziło.

Jeżeli można spytać to Ty
Vax w tym roku ruszasz na uczelnię uczyć profesorów?
1 sie 00:14
Vax: Tak, od października zaczynam studiować informatykę i matematykę na UW

A co do uczenia to
wiem, że jest tam sporo studentów zdecydowanie lepszych ode mnie, więc jeszcze sporo nauki
przede mną
1 sie 00:24
ZKS:
Na prawdę ciężko mi uwierzyć, że są " zdecydowanie " lepsi od Ciebie.

W takim razie życzę sukcesów na uczelni i poza nią.
1 sie 00:36