x
Andrzej Świnoga: Sprawdzenie warunków
Dla jakich wartości parametru k równanie x
2−(k+1)x+1,2k=0 ma dwa rozwiązania z których jedno
jest równe sinusowi a drugie kosinusowi tego samego kąta ostrego
Moje warunki (proszę tylko o sprawdzenie moich warunków)
{ Δ>0
{ x
12+x
22=1 (to już łatwo przekształcić ze wzorów Viete'a) (jedynka trygonometryczna)
{0 ≤ x
1 ≤ 1
{0 ≤ x
2 ≤ 1
Z dwóch ostatnich x
1+x
2≤2 (to też łatwo zamienić na wzory Viete'a)
Dobrze

Czy potrzebne są te nierówności które tam dodałem aby sinus i kosinus nie wykroczył poza
przedział <0,1> czy jest to zbędne?
31 lip 14:59
Janek191:
A nie powinno być:
− 1 ≤ x1 ≤ 1
− 1 ≤ x2 ≤ 1
?
31 lip 15:34
J:
..powinno...
31 lip 15:38
Andrzej Świnoga: tego samego kąta ostrego
Dla kąta ostrego będzie −1 a nie 0 ?
31 lip 16:00
henrys: Jesli robisz założenie x12+x22=1 to te nierówności możesz pominąć
31 lip 16:02
henrys: druga sprawa, rozwiązania mogą być dwa takie same, bo nie jest napisane,że mają być różne, więc
Δ może być równa 0
31 lip 16:04
ZKS:
Dlaczego niby warunek Δ > 0 trzeba dać Δ ≥ 0. Nie ma potrzeby też zapisywać innych warunków,
ponieważ możemy sprawdzić co dostaniemy podstawiając otrzymane wyniki z warunku
x12 + x22 = 1.
31 lip 16:05
Andrzej Świnoga: dwa rozwiązania , myślałem ze autorom chodzi o dwa różne
nauczyciel u nas też tak gada jak są dwa to x1 i x2
a na jedno mówi jedno podwójne
mam podręcznik pazdro i tam chyba też dwa = delta>0
31 lip 16:08
henrys: jedno podwójne oznacza dwa takie same
31 lip 16:10
ZKS:
Nie ma słowa różne.
31 lip 16:10
Andrzej Świnoga: ok jak różne to delta>0

A co jak będzie : Równanie ma dwa pierwiastki x
1, x
2 spełniające warunki...
to wtedy > czy ≥ 0 ? (delta) ?
31 lip 16:13
henrys: ≥
31 lip 16:15
henrys: chyba, że w tych warunkach jest napisane, że mają być różne, to Δ>0
31 lip 16:16
ZKS:
Twoja nierówność i tak jest niepoprawna x1 + x2 ≤ 2, ponieważ z niej wcale
nie wynika, że x1 ≤ 1 oraz x2 ≤ 1. Przykład x1 = −3 oraz x2 = 4, wtedy −3 + 4 ≤ 2.
31 lip 16:17
Andrzej Świnoga: Fakt, zapomniałem o 0≤x
1+x
2≤2
Napisałem nowy temat panowie
31 lip 16:20
ZKS:
To i tak nic nie zmienia, bo z tego 0 < x1 + x2 < 2 nie wynika, że
0 < x1 < 1 oraz 0 < x2 < 1 [nierówności takie, ponieważ to ma być kąt ostry].
Po za tym zbiór wartości −√2 ≤ sin(x) + cos(x) ≤ √2 ogólnie błędne rozwiązanie.
31 lip 16:29
Andrzej Świnoga: MYślałem że można zrobić coś takiego
0 ≤ x1 ≤ 1
0 ≤ x2 ≤ 1
DODAJEMY STRONAMI
0 ≤ x1 + x2 ≤ 2
Dlaczego tutaj zauważasz błąd ?
31 lip 16:43
ZKS:
Jeszcze raz Ci tłumaczę, że wcale z 0 ≤ x1 + x2 ≤ 2 nie wynika, że x1 ; x2 ∊ [0 ; 1].
Dla x1 = −3 oraz x2 = 4 masz 0 ≤ −3 + 4 = 1 ≤ 2. Nie wiem też czemu dajesz
zwroty ≤ zamiast <, przecież to ma być kąt ostry. Powtarzam również, że
zbiór wartości sin(x) + cos(x), czyli u Ciebie x1 + x2 ∊ [−√2 ; √2], a nie 2.
31 lip 16:50
Andrzej Świnoga: Ale mi nie chodziło że z 0 ≤ x1 + x2 ≤ 2 wynika że x1, x2 ∊ [0,1]
Chodziło mi o wynikanie jeżeli x1, x2 ∊ [0,1] to 0 ≤ x1 + x2 ≤ 2
Po drugie skoro kąt jest ostry to 0 (stopni) < α < 90 (stopni) czyli sin x ∊ (0,1) a nie [0,1]
jak piszesz.
31 lip 17:06
ZKS:
Przecież tak napisałem to właśnie Tobie tłumaczę, że nie powinny być zwroty
takie ≤ tylko <, mój post 16:50 oraz 16:29.
31 lip 17:09
ZKS:
Ostatni raz Ci piszę, z warunku 0 < x1 + x2 < 2 możesz dostać przykładowo
x1 = −3 oraz x2 = 4 i spełni Ci to ten warunek, ale to nie będzie poprawne rozwiązanie,
ponieważ x1 ; x2 ∊ (0 ; 1).
31 lip 17:13
Andrzej Świnoga: { Δ>0
{ x
12+x
22=1
Ok.
Czyli to co jest na górze w zupełności wystarczy
31 lip 17:17
ZKS:
Takie warunki Δ ≥ ∧ x12 + x22 = 1 wystarczą w zupełności. Na końcu wynik
jaki otrzymasz z warunku x12 + x22 = 1 należy wstawić do wyjściowego równania i
sprawdzić co się otrzyma.
31 lip 17:19