zadankooo
himenaa: Poda mi ktoś jakieś przykłady do narysowania wykresu funkcji liniowej z wartością bezwzględną
?

Wystarczą 3 takie dla rozszerzonej matematyki
31 lip 14:23
J:
f(x) = I I x − 2I − 1 I + 2
31 lip 14:25
himenaa: f(x) = I I x − 2 I − 1 I + 2
Najpierw rozwiazałam sb : f(x) = I x − 2 I − 1
Rozpatrzyłąm dwa przedziały :
pierwsz : gdy x ∊ ( −∞, 2 )
−x+ 2 − 1 = − x − 1
f( x) = − x − 1 dla x ∊ ( −∞, 2 )
drugi : ( 2, + ∞ )
x − 2 − 1 = x − 3
f(x ) = x − 3 dla x ∊ ( 2, + ∞ )
następnie narysowałam te dwie funkcje odbiłam to co jest pod osią x nad oś x i jeszcze
przesunęłam o 2 jednostki w górę ...
Mam narysowany ten wykres ale nie wiem czy dobrze
31 lip 15:03
J:
..trochę sobie sama komplikujesz..

Algorytm:
1) y = x − 2
2) y = Ix − 2I ( odbicie )
3) y = Ix − 2I − 1 (przesunięcie o 1 w dól)
4) y = I Ix−2I − 1 I (odbicie)
5) y = I Ix−2I − 1 I + 2 ( przesunięcie o 2 do góry)
31 lip 15:06
himenaa: no faktycznie, jednak zależy mi czy jest dobrze
31 lip 15:08
J:
31 lip 15:11
himenaa: I tak mi dokładnie wyszło

Dziękuję !
31 lip 15:12
J:
tylko sposób, który Ci podalem, jest dużo prostszy
31 lip 15:15
J:
a wiesz, jak sprawdzić, czy masz dobry wykres ?
31 lip 15:16
himenaa: Tak , zauważyłam

Jestem początkująca , robię wszystko jeszcze według schematów, jak będę
pewniejsza to myślę że wpadnę na lepsze rozwiązania
31 lip 15:17
J:
A jak sprawdzisz , czy jest dobry ?
31 lip 15:18
himenaa: Moje tak we wcześniejszej wypowiedzi było do twojego prostszego sposobu

jeśli chodzi o to
żeby sprawdzić czy dobrze narysowałam to wydaje mi się że poprostu popatrzeć na punkty czy się
zgadzają
31 lip 15:23
J:
dokładnie tak,... odczytujesz z wykresu; f(0) , f(1) , f(2) , f(3) , f(4) ... i sprawdzasz, czy
pokrywa sie to z przepisem funkcji
31 lip 15:26
J:
To może krok dalej ...f(x) = I I x − 1 I + I x − 3I I ( tutaj niestety już przedziały )
31 lip 15:31
himenaa: ok , zabiorę się za to później, bo teraz mam co innego w planach

tylko zaglądnij kiedyś zeby
spr
31 lip 16:28
Kacper:
robisz?
1 sie 16:04
himenaa: tak już chwila,
3 sie 09:14
himenaa: Sprawdźcie mi na razie bez rysunku czy dobrze z tymi przedziałami :
f(x) = I I x− 1I + Ix − 3 I I
NAjpierw określiłam przedziały dla
f(x) = I x − 1I + I x− 3I
Miejsca zerowe : 1 i 3
dla x ∊ ( −∞ , 1 )
f(x) = −x + 1 − x + 3 = − 2x + 4
dla x ∊ ( 1, 3 )
f(x) = x− 1 − x + 3 = 2
dla x ∊ <3 , + ∞ )
f(x) = x − 1 + x − 3 = 2x − 4
3 sie 09:34
J:
3 sie 09:35
himenaa: nie mogę sobie poradzić z ostatnią funkcją..2x − 4
3 sie 10:01
J:

y = 2x − 4
3 sie 10:05
himenaa: no właśnie taka wychodzi tylko nie wiem co mam robić bo ta druga funkcja f(x) = 2 jest od 1 do
3 ...i one się tak przecinają

narysuj mi proszę całą funkcję
3 sie 10:14
J:
3 sie 10:35
himenaa: A już wiem gdzie zrobiłam błąd, strasznie głupi

dzięki !
3 sie 11:27
?: errare tumanum est
3 sie 14:32
himenaa: humanum *
3 sie 14:39
himenaa: chciałabym więcej przykładów

Ktoś ?
3 sie 16:35
J:
f(x) = I 2IxI − Ix+1I − 2 I
3 sie 16:56
3 sie 17:53
J:
..autorka postu chce to robić sama ....ja jej dołożyłem jeszcze moduł z całości..
3 sie 17:59
himenaa: Dzięki J , wezmę się za to później

Mila

dziękuje , wiem że tam też są fajne zadania.
3 sie 18:58
5-latek: fajna lektura Franciszsek Klorek
Wartosc bezwzgledna w roznych zadaniach matematycznych (Zielona Gora 1997
3 sie 19:02
himenaa: f(x) = I 2IxI − Ix+1I − 2 I
czyli najpierw:
f(x) = 2IxI − Ix+1I − 2
f(x) = − 3x − 3 dla x∊ ( −∞, − 1)
f(x) = − 3x − 1 dla x ∊<−1,0)
f(x) = x − 1 dla x ∊ <0 ,+∞)
Prosiłabym o dokladne spr, bo nie wiem czy się ze znakami nie pomyliłam.
4 sie 16:08
J:
wszystko źle

dla: (−
∞,−1) IxI = − x oraz Ix+1I = − x − 1
4 sie 16:18
himenaa: ehhh ;[
4 sie 16:29
Kacper: napisz do mnie

8959267
7 sie 19:43