Planimetria
Mieczysław Świnoga:

W trujkat ABC wpisano okrag
Punkt stycznosci M z bokiem AB podzielil ten bok na odcinki o dlugosciach 5 i 7
Wiedzac ze kwadrat pola trujkata ABC = 980 oblicz dlugosci pozostalych bokow tego trojkata
Pole trujkata bedzie 14
√5
Co dalej ?
Stosowanie wzoru na pole trujkata (sinus miedzy ramionami) oraz twierdzenie kosinusów powodują
kosmiczne rachunki
31 lip 12:55
prosta:
ten trójkąt jest równoramienny?
31 lip 12:58
J:
no ...raczej równoramienny nie jest, skoro nierówno podzielił podstawę..
31 lip 13:02
prosta:
a wzór Herona nie zadziała?
31 lip 13:05
J:
w tej chwil o tym samym pomyslałem
31 lip 13:08
Mieczysław Świnoga: Wzór Herona działa

Dzięki za wskazówkę
31 lip 13:13
Saizou :
Za to z polskiego masz "szmatę".
31 lip 13:33
PW: Ciekawe, bo chce prowadzić szkołę angielskiego.
"trujkąt" to "tryangle"?
31 lip 13:53
Andrzej Świnoga: PW znowu mnie próbujesz ośmieszyć publicznie ?
Mam wrażenie że ci kopuła nierówno pracuje podczas wakacji

Bardzo mnie denerwujesz, nie wiem czemu się tak na mnie uwziąłeś.
Jestem dyslektykiem i mam prawo do błędu, powiem ci więcej panie mądraliński, rzadko takie
błędy popełniam.
31 lip 14:59
Dziadek Mróz:
Nie masz prawa do błędu. Kiedyś na dyslektyka mówiło się debil, a naukę wbijało się pasem i
pisaniem dyktand aż palce odpadały.
Każdy jest dyslektykiem do 7 roku życia, głównie dlatego że się uczy, po ukończeniu 10 lat
dyslektyk jest debilem, który nie czyta książek i nie pisze żadnych tekstów.
31 lip 15:09
henrys: Dziadek Mróz, Ty chyba nie masz pojęcia czym jest dysleksja.
31 lip 15:28
Dziadek Mróz:
Za Wikipedią, źródłem wszechwiedzy dzisiejszej młodzieży, również dyslektyków:
"Zaburzenia te mogą dotyczyć percepcji wzrokowej – objawiającej się widzeniem, ale
niedostrzeganiem, percepcji fonologicznej – objawiającej się słyszeniem, ale nieusłyszeniem
oraz integracji powyższych procesów."
Oraz fajne powiedzenie:
"Trening czyni mistrza"
Z tego wynika, że dyslektyk to osoba, która albo za mało ćwiczyła lub nie szukała sposobów,
które sprzyjają nauce albo idąca na łatwiznę i mówiąca wszem i wobec "Jestem dyslektykiem,
odczep się ode mnie!"
Nie uczyłem się w szkole tylko w domu, posiadałem w dorobku przeczytane całe działy
biblioteczne w dzieciństwie, ludzie dziwili się skąd dziecko zna trudne wyrazy i potrafi
odpowiedzieć na trudne tematy. Po prostu znalazłem swój sposób i z niego korzystałem stając
się tzw. kujonem. Tobie również tego życzę, wiedza w Polsce to przekleństwo ale za granicą
dar. Więc ćwicz, ćwicz i jeszcze raz ćwicz, inaczej staniesz się pośmiewiskiem, bo ludzie
śmieją się z takich ludzi a Ty ze swoim zaburzeniem postrzegania tego nie widzisz.
31 lip 16:39
Dziadek Mróz:
Dlaczego ludzie po uszkodzeniach kręgosłupa zaczęli chodzić, ludzie po utracie wzroku zaczęli
orientować się w terenie, etc...?
Bo ćwiczyli, nie chcieli siedzieć w domu i użalać się nad sobą bo są okaleczeni.
31 lip 16:41
Metis: Dziadek ma świętą racje.
Najlepsze jest jak ktoś jest jeszcze "dysgrafem" ...
31 lip 18:35
Mila:
p=7+5+x⇔p=12+x
P
2=980
P=
√p*(p−a)*(p−b)*(p−c)
980=(12+x)*(12+x−5−x)*(12+x−12)*(12+x−7−x)⇔
980=(12+x)*7*x*5
28=x
2+12x
x
2+12x−28=0
Δ=144+112=256
| | −12−16 | | −12+16 | |
x= |
| <0 lub x= |
| =2 |
| | 2 | | 2 | |
a=7+2=9
b=5+2=7
c=12
9+7>12
spr.
p=14
P=
√14*(14−9)*(14−12)*(14−7)=
√14*5*2*7=
√140*7=
√980
P
2=980
==========
31 lip 19:58