granica
Szalona: Może ktoś wyjaśnić jak korzystając z twierdzenia o trzech ciągach znaleźć granice?
http://prntscr.com/7z5o7h
31 lip 11:05
Szalona: może ktoś jednak pomoże?
31 lip 12:16
Przemysław: Może tak:
11/n2<(n+1)1/n2<(n2)1/n2
n→∞
11/n2 →1
n→∞
(n2)1/n2 →1
31 lip 12:22
J:
skąd: limn→∞(n2)1/n2 → 1 ?
31 lip 12:40
Szalona: to nie jest tak że jak limn→∞n√n = 1
31 lip 12:43
Szalona: Panie J ma Pan jakiś pomysł ?
31 lip 12:46
J:
nie mam,... ale po zastanowieniu dochodzę do wniosku,że to jednak chyba jest dobrze ...
31 lip 12:50
Szalona: bo w sumie jeżeli limn→∞n√n = 1 jest prawdą to limn→∞(n2)1/n2 = 1 też jest prawdą
31 lip 12:58
J:
też tak myślę
31 lip 13:00
Szalona: dziękuje za pomoc
31 lip 13:02
Przemysław: W sumie z tym:
(n
2)
1/n2→1, to zupełnie źle myślałem, ale wynik się zgadza
31 lip 13:54
Szalona: czemu źle?
31 lip 14:00
Przemysław: powiedzmy, że dla mnie było (n
2)
1/n2=1
tak jakby tam było: (1
n2)
1/n2 
dlatego mówię, że źle myślałem, lepiej się w to zbytnio nie wgłębiać

Ale posprawdzałem wyniki wolframem i było ok, to napisałem
31 lip 14:06
J:
..sprawa jest prosta, skoro: lim n√n = 1 , a n2 = N ( dowolna liczba naturalna),
to prawdą jest,że granica pierwiastek stopnia N z N = 1
31 lip 14:20
Przemysław: Nom
31 lip 14:21
Przemysław: Dzięki, dzięki
31 lip 14:22
Szalona: ja też dziękuje
31 lip 14:31