Równanie
AS: Rozwiązać równanie
(√x − 2)4 + (√x − 3)4 = 1
31 lip 10:21
prosta:
podstawiam: √x−3=t , x≥0, √x≥0, t≥−3
(t+1)4+t4=1
t4+4t3+6t2+4t+1+t4=1
2t4+4t3+6t2+4t=0
t(t3+2t2+3t+2)=0
t=0 lub t3+2t2+3t+2=0
(t+1)(t2+t+2)=0
t=−1
√x−3=0 lub √x−3=−1
√x=3 √x=2
x=9 x=4
31 lip 10:35
daras: x = 4
31 lip 10:36
daras: lub 9
31 lip 10:37
Benny: Już sobie chciałem policzyć, patrze a tu
prosta już zrobiła tak samo jak ja chciałem
31 lip 10:37
prosta:
na drugi raz ugryzę się w język
równanie dodatkowe : (x
2−4x+4)
x=1
31 lip 11:03
Przemysław: @prosta:
to nie jest jakoś tak:
x− parzyste i x
2−4x+4=−1
x− nieparzyste lub parzyste i x
2−4x+4=1
x
2−4x+4=−1
x
2−4x+5=0
Δ=16−20<0 − brak rozwiązań w |R
x
2−4x+4=1
x
2−4x+3=0
Δ=16−12=4
√Δ=2
31 lip 11:46
Benny: To równanie możemy zapisać tak:
(x−2)2x−1=0
((x−2)x−1)((x−2)x+1)=0
(x−2)x=1
(x−2)x=(x−2)0
x=0 lub liczba w nawiasie jest równa 1 (1a=1), więc x−2=1, x=3
mamy x=0 i x=3 z pierwszego
(x−2)x=−1
liczba w nawiasie musi być równa −1 oraz x musi być nieparzyste
x−2=−1
x=1
Ostatecznie mamy: x=0, x=1 i x=3
Jakoś ładniej to można?
31 lip 11:48
Przemysław: Nie pomyślałem o tym x=0
31 lip 11:53
prosta:
wygląda na to, że trzeba połączyć oba rozwiązania .
Ostatecznie równanie ma 3 rozwiązania .
31 lip 11:56
ZKS:
Rozwiąż równanie (x + 1)(x + 3)(x − 2)(x − 6) = 91x
2.
To ode mnie.
31 lip 12:09
prosta:
są dwa rozwiązania...to pewne
31 lip 14:26
ZKS:
W tym równaniu co ja podałem powiem od razu, że mamy cztery rozwiązania.
31 lip 14:29
prosta:
taak..rzeczywiście cztery

popatrzyłam na wykres lewej i prawej strony równania ...
31 lip 14:30
henrys: fajne zadanie ZKS
31 lip 14:35
henrys: W ogóle, to chciałem Wam pogratulować stronki
31 lip 14:39
ZKS:
Dobra ja uciekam.

Mam nadzieję, że równanie w miarę się podoba.
31 lip 14:40
ZKS:
Jako, że nikt się nie skusił na rozwiązanie tego równania to jutro podam rozwiązanie.
1 sie 01:30
Benny: @
ZKS coś tam w zeszycie sobie pisałem. Metodą Ferrariego doszedłem do dziwnych
pierwiastków. Inny sposób masz na to równanie? Chętnie rozwiąże
1 sie 02:18
AS: Siedzę nad tym równaniem,ale nie spieszę się by
dać szansę innym.
1 sie 09:04
ZKS:
Jest bardzo ładny sposób na rozwiązanie tego równania. Myślałem, że równanie poszło
w zapomnienie, dlatego też napisałem o podaniu rozwiązania, także rozwiązujecie sobie.

Jeżeli nikt nie znajdzie tego sposobu to go przedstawię.
1 sie 10:02
AS: Tak pokombinowałem
Ponieważ 91*x2 = 7*x*13*x = (−7*x)*(−13*x)
rozpatrywałem wszystkie możliwości iloczynowe
I tak kombinacja iloczynowa
(x + 3)*(x − 2) = 13*x dała rozwiązanie x = 6 ± √42
a kombinacja
(x + 1)*(x − 2) = −13*x dała rozwiązanie x = −4 ± √22
Oczywiście można rozwiązywać metodą klasyczną
Kartezjusz,Ferrari,Bombelli
1 sie 10:17
ZKS:
Rozwiązane zaliczone, ale chodzi mi o sposób jeszcze prostszy według mnie taki, który potrafi
licealista.
1 sie 10:27
ZKS:
Jak coś to za godzinę przedstawię ten sposób chyba, że ktoś to zrobi, albo napisze, aby
dać więcej czasu.
1 sie 13:01
ZKS:
W takim razie podaję o jaki sposób mi chodziło.
(x + 1)(x + 3)(x − 2)(x − 6) = 91x2
(x + 1)(x − 6) = x2 − 5x − 6
(x + 3)(x − 2) = x2 + x − 6
(x2 − 5x − 6)(x2 + x − 6) = 91x2
(x2 − 2x − 6 − 3x)(x2 − 2x − 6 + 3x) = 91x2
(x2 − 2x − 6)2 − 9x2 = 91x2
(x2 − 2x − 6)2 = 100x2
|x2 − 2x − 6| = |10x|
Dalej to zwykłe dwa równania kwadratowe.
1 sie 14:17
Benny: Właśnie mój pierwszy pomysł to było wymnożenie tak jak Ty, ale później jakoś z tego
zrezygnowałem
1 sie 14:19
ZKS:
To masz następne równanie
(x
2 − 5x − 2)
2 − 5(x
2 − 5x − 2) − 2 = x.
Jak napisałeś sam, pierwszy pomysł zawsze bywa najlepszy.
1 sie 14:23
Kacper:
1 sie 15:49
Benny: Grupuje, kombinuje jakieś dziwne rzeczy, ale do niczego konkretnego dojść nie mogę. Oczywiście
można rozwiązać klasycznymi sposobami, ale chyba nie o to chodzi
1 sie 17:12
ZKS:
Jeżeli się nie udało to pokażę.
(x2 − 5x − 2)2 − 5(x2 − 5x − 2) − 2 = x
(x2 − 5x − 2)2 − 4(x2 − 5x − 2) − x2 + 5x + 2 − x − 2 = 0
(x2 − 5x − 2)2 − 4(x2 − 5x − 2) − x2 + 4x = 0
(x2 − 5x − 2)2 − 4(x2 − 5x − 2) = x2 − 4x
(x2 − 5x − 2)2 − 4(x2 − 5x − 2) + 4 = x2 − 4x + 4
(x2 − 5x − 2 − 2)2 = (x − 2)2
|x2 − 5x − 4| = |x − 2|
Dalej to dwa równania kwadratowe.
2 sie 14:25
Benny: W którymś momencie kombinowałem właśnie tak z prawą stroną, miałem już zwinięta tak jak Ty w
kwadrat, ale coś musiałem zepsuć po lewej stronie
2 sie 14:42
AS: Ciekawe rozwiązanie!
2 sie 14:46