granice ciągu
yano: Oblicz granice ciągów:
| | 13 | |
lim sin(n!* |
| π) gdy n →∞ |
| | 7 | |
| | 7 | |
lim cos(n!* |
| π) gdy n →∞ |
| | 13 | |
31 lip 06:03
AG: Granice nie istnieją, ale ciągi są ograniczone z góry i z dołu i mają na pewno jakieś punkty
skupienia...
31 lip 17:04
yano: W odpowiedziach jest że granice są równe 0 oraz 1
2 sie 07:22
PW: Mają rację. Począwszy od n=7 liczba
jest całkowitą wielokrotnością π, a więc jej sinus jest równy 0, czyli od n=7 mamy do czynienia
z ciągiem stałym o wyrazach równych 0.
Dla ciągu kosinusów trzeba dodać jeszcze jedno słowo, żeby pokazać że od n=13 mamy do czynienia
z ciągiem jedynek.
2 sie 19:37
qwert: Wyrażenie n!*137π po skróceniu przez 7 jest parzystą wielokrotnością liczby π granica = 0
Podobnie z cos....
10 sie 04:24