Oblicz
James: | | 7 | | 7 | | 7 | |
Oblicz 2000 |
| *2001 |
| −1999 |
| *2002{7}{13} |
| | 13 | | 13 | | 13 | |
31 lip 00:09
Godzio:
Pewnie jest jakiś szybszy sposób, ale ja proponuję tak:
| | 7 | | 7 | | 7 | | 7 | |
(2000 + |
| )(2001 + |
| ) − (1999 + |
| )(2002 + |
| ) = |
| | 13 | | 13 | | 13 | | 13 | |
| | 7 | | 7 | | 7 | |
2000 * 2001 + 2000 * |
| + 2001 * |
| + ( |
| )2 |
| | 13 | | 13 | | 13 | |
| | 7 | | 7 | | 7 | |
− 1999 * 2002 − 1999 * |
| − 2002 * |
| − ( |
| )2 = |
| | 13 | | 13 | | 13 | |
= 2000 * 2001 − 1999 * 2002 =
= (2000.5 + 0.5)(2000.5 − 0.5) − (2000.5 − 1.5)(2005 + 1.5) =
= 2000.5
2 − 0.5
2 − 2005
2 + 1.5
2 = − 0.25 + 2.25 = 2
31 lip 01:14
James: | | 7 | |
skad sie wzial ten plus 2000+ |
| ? |
| | 13 | |
31 lip 06:04
J:
a wiesz James , co to takiego "liczba mieszana" ? (to materiał ze szkoły podstawowej )..
31 lip 08:15
J:
wysłałem Ci komentarz, ale nie jestem pewien czy doszedł... przecież to liczba mieszana
31 lip 08:19
James: J bardzo dziekuje za wyjasnienie i przepraszam za glupi komentarz
31 lip 08:55