Nierówności
Przemysław: Udowodnić:
| a1 | | an | | nS | |
| +...+ |
| ≥ |
| |
| 1−a1 | | 1−an | | n−S | |
założenia:
n∊|N
+
0<a
i<1 i=1,2,3,...
S=a
1+...a
n
Nie dałem rady, proszę o pomoc
30 lip 23:59
Vax: | | x | |
f(x) = |
| jest wypukła na przedziale (0;1) i teza wynika z nierówności Jensena. |
| | 1−x | |
31 lip 00:35
Przemysław: Mógłbyś mi napisać, jak prawą stronę sprowadzić do funkcji z sumy a
i.
I w tej nierówności są takie wagi sumujące się do 1. Tutaj nie daję rady ich znaleźć
31 lip 00:42
ZKS:
| a1 | | an | | nS | |
| + ... + |
| ≥ |
| |
| 1 − a1 | | 1 − an | | n − S | |
| 1 | | 1 | | nS | |
| − 1 + ... + |
| − 1 ≥ |
| |
| 1 − a1 | | 1 − an | | n − S | |
| 1 | | 1 | | nS | |
| + ... + |
| − n ≥ |
| |
| 1 − a1 | | 1 − an | | n − S | |
| 1 | | 1 | | nS | |
| + ... + |
| ≥ |
| + n |
| 1 − a1 | | 1 − an | | n − S | |
| 1 | | 1 | | nS + n(n − S) | |
| + ... + |
| ≥ |
| |
| 1 − a1 | | 1 − an | | n − S | |
| 1 | | 1 | | n2 | |
| + ... + |
| ≥ |
| |
| 1 − a1 | | 1 − an | | n − S | |
| 1 | | n − S | |
| ≤ |
| |
| 1 | | 1 | |
| + ... + |
| | | 1 − a1 | | 1 − an | |
| | n2 | |
| n | | n − S | |
| ≤ |
| |
| 1 | | 1 | |
| + ... + |
| | | 1 − a1 | | 1 − an | |
| | n | |
S = a
1 + ... + a
n
S − n = a
1 − 1 + ... + a
n − 1
n − S = 1 − a
1 + ... + 1 − a
n
Korzystając z nierówności między średnimi
średnia harmoniczna ≤ średnia arytmetyczna.
Vax jeżeli jesteś to zerknij na to.
31 lip 00:48
Vax: @ZKS jest ok

@Przemysław
W takich przypadkach, gdzie mamy sumę n składników najczęściej bierzemy wagi po prostu wszędzie
Niech L to lewa strona nierówności a P prawa, wówczas:
| L | | 1 | | 1 | | 1 | | S | | S | |
| = |
| f(a1) + |
| f(a2) + ... + |
| f(an) ≥ f( |
| ) = ... = |
| |
| n | | n | | n | | n | | n | | n−S | |
Skąd teza.
31 lip 01:01
Przemysław: Dziękuję bardzo za oba rozwiązania

Chyba "znalazłem te wagi":
| a1 | | an | | nS | |
| +... |
| ≥ |
| |
| 1−a1 | | 1−an | | n−S | |
| 1 | | a1 | | an | | S | | 1/n*S | |
| *( |
| +... |
| )≥ |
| = |
| |
| n | | 1−a1 | | 1−an | | n−S | | 1−1/n*S | |
sumy indeksowane od i=1 do n
Jeżeli ktoś będzie mógł to proszę o potwierdzenie, jeżeli to tak ma być
31 lip 01:01
ZKS:
Niestety ja Jensena na oczy widziałem ze trzy razy, więc się nie wypowiem.

Dziękować
Vax za potwierdzenie rozwiązania.
31 lip 01:07
Przemysław: Jeżeli byście jeszcze mogli:
n − naturalne
31 lip 01:09
Przemysław: W każdym razie jeszcze raz dziękuję bardzo
31 lip 01:42
ZKS:
Coś mi ta nierówność pachnie nierównością Bernoulliego.
| | 1 | | 1 | |
(1 + |
| )n < (1 + |
| )n + 1 |
| | n | | n + 1 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
(1 + |
| )n + 1 = (1 + |
| )n * (1 + |
| ) |
| | n + 1 | | n + 1 | | n + 1 | |
| n + 1 | | n(n + 2) | |
| < [ |
| ]n |
| n + 2 | | n(n + 2) + 1 | |
| | 1 | | 1 | |
(1 + |
| )−1/n > 1 + |
| |
| | n + 2 | | n(n + 2) | |
Zachodzi (1 + x)
α ≥ 1 + αx, gdzie
| | 1 | | 1 | |
tylko niestety coś mi się psuje przez α = − |
| gdyby było α = |
| to wszystko |
| | n | | n | |
pasuje. Jutro jeszcze coś pomyślę nad tą nierównością.
31 lip 02:27
ZKS:
Dobra widzę, gdzie mam błąd.
| n + 1 | | n(n + 2) | |
| < [ |
| ]n |
| n + 2 | | n(n + 2) + 1 | |
| | 1 | | n(n + 2) | |
1 − |
| < [ |
| ]n |
| | n + 2 | | n(n + 2) + 1 | |
| | 1 | | 1 | |
(1 − |
| )−1/n > 1 + |
| |
| | n + 2 | | n(n + 2) | |
Teraz zachodzi nierówność Bernoulliego (1 + x)
α ≥ 1 + αx, gdzie
u nas równość nie zachodzi, ponieważ x ≠ 0.
31 lip 02:36
Przemysław: Dziękuję!
31 lip 11:41
Przemysław: Ale chwilę

Tam w nierówności Bernouliego jest coś w stylu:
0<α<1 to (1+x)
α≤1+αx
α>1 to (1+x)
α≥1+αx
| | 1 | |
a tutaj mamy α=− |
| czyli mniej niż 0, bo n jest naturalne  |
| | n | |
Ale może jakoś tak dalej:
czyli zachodzi:
(1+x)
α≤1+αx
| | 1 | | 1 | |
(1+ |
| )1/n≤1+ |
| |
| | n+2 | | n(n+2) | |
czyli
a to by znaczyło, że ta nierówność jest nieprawdziwa, więc gdzie mam błąd?
31 lip 12:09
ZKS:
Tak jasne późna pora była, pomyśle jeszcze za chwile nad tą nierównością.
31 lip 12:37
Przemysław: Ale mimo to, Twoje rozwiązanie pomogło mi zrobić pozostałe 4 przykłady, więc i tak pomogło
31 lip 13:14
ZKS:
Tylko, że tego nie mogę pomóc rozwiązać, więc co to za pomoc. Zjem obiad i dalej popróbuje, a
jak nic mi się nie uda wymyślić to odpocznę i wieczorem pomyślę.
31 lip 13:25
Przemysław: Dobra, chyba mam:
od momentu:
| | 1 | | n(n+2) | |
1− |
| <[ |
| ]n |
| | n+2 | | n(n+2)+1 | |
| | 1 | | n(n+2) | |
(1− |
| )1/n< |
| |
| | n+2 | | n(n+2)+1 | |
z Bernoulliego:
| | 1 | | 1 | | n(n+2)−1 | |
(1− |
| )1/n<1− |
| = |
| |
| | n+2 | | n(n+2) | | n(n+2) | |
teraz wystarczy by:
| n(n+2)−1 | | n(n+2) | |
| < |
| |
| n(n+2) | | n(n+2)+1 | |
[n(n+2)]
2−1<[n(n+2)]
2
−1<0
31 lip 13:49
ZKS:
Dobra chyba mam.
| n + 1 | | n(n + 2) | |
| < [ |
| ]n |
| n + 2 | | n(n + 2) + 1 | |
| | 1 | | 1 | |
1 − |
| < [1 − |
| ]n |
| | n + 2 | | n(n + 2) + 1 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
(1 − |
| )1/n < 1 − |
| < 1 − |
| |
| | n + 2 | | n(n + 2) | | n(n + 2) + 1 | |
Zachodzi zatem nierówność Bernoulliego
(1 + x)
α ≤ 1 + αx, gdzie
31 lip 14:11
ZKS:
Musiałem, aż wziąć kartkę i zrobić na spokojnie. Jak człowiek najedzony to inaczej myśli.
31 lip 14:15
Przemysław: A to moje jest dobrze, czy coś namieszałem?
31 lip 14:18
ZKS:
To samo mamy tylko, że Ty dodatkowo udowadniasz, że dla n > 0 zachodzi ta nierówność,
ale raczej to oczywiste i nawet nie trzeba było tego udowadniać.
| | 1 | | 1 | |
1 − |
| < 1 − |
| , ponieważ |
| | n(n + 2) | | n(n + 2) + 1 | |
| 1 | | 1 | |
| > |
| |
| n(n + 2) | | n(n + 2) + 1 | |
n(n + 2) < n(n + 2) + 1.
31 lip 14:23
Przemysław: OK, dziękuję
31 lip 14:39