planimetria
Eta: planimetria
Witam wszystkich

To możecie wrzucać zadania ( tylko z planimetrii)
Na początek:
zad1 W trójkącie prostokątnym o przyprostokątnych 12 i 16 wykreślono okrąg
o środku S przechodzący przez środek krótszej przyprostokątnej i styczny
do przeciwprostokątnej w jej środku.
Wyznacz długość średnicy tego okręgu.
30 lip 20:57
Eta: A co to dzisiaj takie pustki na forum?
30 lip 20:58
ZKS:
Wszyscy poszli na rower to i ja zaraz idę.
30 lip 21:01
Benny: Woodstock się zaczął. Czemu nikt nie chciał jechać w tym roku
30 lip 21:04
J:
nie ogarniam...

przechodzi przez srodek krótszej ... czyli część okręgu jest poza trójkątem ?
30 lip 21:05
Eta:
Dokładnie tak ...
J
30 lip 21:14
J:
no to jeśli środek okręgu leży na drugiej przyprostokątnej,to zadanie jest banalne..
30 lip 21:16
Eta: ?
30 lip 21:29
J:
wiem,że znasz rozwiązanie, więc pytam,czy środek leży na drugiej przyprostokątnej ?
30 lip 21:31
Eta:
Nie
30 lip 21:32
Eta:

Widzisz teraz ........... dlaczego tak nie jest jak myślałeś?
30 lip 21:43
J:
jasne..
30 lip 21:51
Dziadek Mróz:

c
2 = 12
2 + 16
2
c =
√144 + 256 = 20
4x = 50
| | √225 | | 15 | |
r = √625/4 − 100 = √225/4 = |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | |
30 lip 21:57
Eta:
? ?
30 lip 22:04
J:
| | r | | 12 | |
..gdyby tak było, to prościej: |
| = |
| |
| | 10 | | 16 | |
30 lip 22:05
Eta:
Dziadku czytaj:
21:43 −−−−−S nie leży na drugiej przyprostokątnej
30 lip 22:10
J:
@Eta ... pokaż rysunek
30 lip 22:12
prosta:
30 lip 22:14
prosta:
pomyłka w proporcji
30 lip 22:16
Eta:
30 lip 22:20
Mila:
30 lip 22:21
J:
to już trzecia wersja ..
30 lip 22:23
prosta:
| | 10*16 | | 40 | |
S leży wewnątrz trójkąta  d= |
| = |
| |
| | 12 | | 3 | |
30 lip 22:26
Eta:
Ciekawe która poprawna ?
30 lip 22:26
Eta:

dla
prościutkiej
30 lip 22:27
prosta:
dziękuję za jabłuszko
30 lip 22:29
Eta:
Wrzucajcie następne ( tylko nie za bardzo trudne) bo maturzyści się wystraszą

Po wakacjach będą mieć jak znalazł ( gotowce)

aby w maju nie było płaczu,że maturka źle poszła
30 lip 22:31
Eta: Ja teraz idę na herbatkę
30 lip 22:31
Mila:
Po obliczeniu R, już wiadomo gdzie leży środek. Z mojego rysunku też można obliczyć.
30 lip 22:48
prosta:
Wiadomo, zazwyczaj jest kilka sposobów rozwiązania
30 lip 23:30
5-latek: Zadanie :
Dowiesc ze prosta poprowadzona przez punkt przecięcia dwóch nierównoległych bokow trapezu i
przez punkt przecięcia jego przekątnych dzieli podstawy trapezu na polowy
30 lip 23:30
5-latek: I jeszcze jedno
zadanie :
Dowiesc ze jeżeli podzielimy cieciwe okręgu na trzy rowne części i polaczymy konce cięciwy i
punkty podzialu ze srodkiem okręgu to odpowiadajacy kąt srodkowy podzielony zostanie na trzy
części z których jedna jest wieksza od dwóch pozostałych
30 lip 23:37
Godzio: 5−latek, Twoje pierwsze zadanie na pewno dobrze sformułowane? Jak dla mnie, ta prosta, to
przekątna, a wtedy zadanie jest nieprawdziwe. (albo czegoś nie rozumiem

)
30 lip 23:56
J:

chodzi o to ...
31 lip 00:01
Mila:
Godzio.
Wykazać, że prosta poprowadzona przez punkt przecięcia jego przekątnych
i punkt przecięcia przedłużeń nierównoległych boków trapezu dzieli boki równoległe trapezu na
polowy.
31 lip 00:08
Godzio:
I teraz jasne
31 lip 00:12
5-latek: Witaj
Milu 
Pozdrawiam
31 lip 00:54
prosta:
5−latek ::: zad. z trapezem
korci mnie z polami trójkątów pokombinować
31 lip 09:27
J:
..spróbuj skorzystać z twierdzenia, które mówi,że prosta łacząca środki podstaw trapezu
przechodzi przez punkt przeciecia jego przekatnych
31 lip 09:51
J:

...wydaje mi sie,ze trzeba wykazać, że łuk b jest dłuższy od łuka a
31 lip 11:26
J:
..łuku ... oczywiscie...
31 lip 11:32
Eta:

Zad z trapezem ( podane przez
5−latka
W każdym trapezie odcinek równoległy do podstaw trapezu i przechodzący
przez punkt przecięcia przekątnych ma długość równą średniej harmonicznej
| | 2ab | |
długości podstaw : |EF|= |
| ( łatwo to wykazać) |
| | a+b | |
ponad to |ES|=SF|
zatem Odcinek MS jest środkową trójkąta AFM
środkowa dzieli każdy odcinek równoległy do EF na połowy ( z tw. Talesa)
DC∥EF ∥AB
zatem
prosta ML dzieli podstawy trapezu na połowy
c.n.w
31 lip 18:40
prosta:

zadanie z okręgiem:
P(AKS)=0,5crsinα , P(KLS)=0,5c
2sinβ i c<r
P(AKS)=P(KLS)
rsinα=csinβ
| sinα | | c | |
| = |
| <1 więc sinα<sinβ |
| sinβ | | r | |
31 lip 20:15
prosta:

sinα<sinβ i α jest kątem ostrym więc α<β
31 lip 20:23
Kacper:
1 sie 16:03