pochodna
bimbam: | | x | |
Proszę o sprawdzenie pochodnej y= |
| |
| | sinx + cosx | |
| | sinx + cosx − x(cos2x−sin2x) | |
y`= |
| = |
| | (sinx + cosx)2 | |
| cosx + sinx − x(cosx + sinx)(cosx − sinx) | |
| = |
| (cosx+ sinx)2 | |
| 1 − x(cosx − sinx) | |
| |
| (cosx+ sinx) | |
30 lip 18:05
J:
...początek zły ...skąd: (cos2x − sin2x) w liczniku ?
30 lip 18:07
bimbam: masz rację. Jest błąd. Powinno być cosx−sinx. Wracam do poprawiania
30 lip 18:12
bimbam: otrzymałem wynik poprawny. Dziękuję J za pomoc.
30 lip 18:19