Rownanie
5-latek: Znalezc x z równania
| | 1 | | 1 | |
1−log5= |
| (log12+logx+ |
| log5) |
| | 3 | | 3 | |
| | 1 | | 1 | |
log10−log5= |
| (log |
| x*3√5) |
| | 3 | | 2 | |
| | 1 | |
( |
| x*3√5)1/3= 2 (ale teraz dalej proszę o pomoc |
| | 2 | |
30 lip 12:12
J:
obustronnie do potęgi 3
30 lip 12:19
5-latek: A jakbym to zapisal tak
| | 2 | |
to x1/3= |
| |
| | 0,51/3*(3√5)1/3 | |
30 lip 12:26
$&$:
| | x3√5 | |
3(log10−log5)= log |
| |
| | 2 | |
| | x3√5 | | 163√25 | |
3log2=log |
| ⇒ x3√5=16 ⇒ x= |
| |
| | 2 | | 5 | |
30 lip 12:26
J:
masz obliczyć x , a Ty piszesz: x1/3 = ....
30 lip 12:27
30 lip 12:28
prosta:
wypadałoby dać założenie: x>0
potem pomnożyć obustronnie przez 3....powinno uprościć się trochę
...nie warto tak rozbudowywać liczby logarytmowanej
...z jakiego zbiorku te zadanka? Euklides?
30 lip 12:29
5-latek: Dziekuje
J
Dlaczego ja zawsze sobie tak komplikuje te obliczenia ?

Chociaz z postu 12:26 tez bym doszedł do rozwiązania
30 lip 12:30
30 lip 12:33
$&$:
prost ..o z "Księżyca" ?
30 lip 12:34
J:
sorry ... moja pomyłka ..
30 lip 12:35
5-latek: dziekuje wszystkim

Masz racje co do zalozenia . Zapomnialem o nim .
Zbior zadan z matematyki elementarnej z 1953r przetłumaczony na jezyk polski w 1955r
30 lip 12:35
$&$:
Nie było Cię jeszcze na świecie
30 lip 12:36
5-latek: Tak masz racje . Nie było mnie .
Ale wiem ze TY już bylas

Pozdrawiam
30 lip 12:39