zadanie
AS: To następne zadanie,ale trudne.Parę lat temu już je
podawałem,ale ponawiam z uwagi na bardzo ciekawe
rozwiązanie.Prośba do tych którzy już znają z poprzedniej
edycji,by na razie nie ujawniali rozwiązania i dali szanse
tym nowym.
Oto zadanie
Pustynią wędrowała karawana złożona z 1000 wielbłądów.
Każdy z nich dźwigał skrzynię zawierającą 1000 złotych monet.
Każda moneta ważyła 10 j.w. (jedn.wagowych).
W pobliżu oazy na karawanę napadła banda rabusiów
(oby ich Allach pokarał),skradli 1 skrzynię wstawiając w to
miejsce inną skrzynię zawierającą 1000 takich samych monet
ale fałszywych.
Bandę wkrótce złapano,skrzynię odzyskano.Przy pomocy
łagodnych perswazji w postaci bicia w pięty,zeznali że każda
moneta fałszywa była o 1 j.w. lżejsza,czyli ważyła 9 j.w, ale
nie potrafili wskazać skrzyni którą w zamian wstawili.
Posiadano jedną wagę,ale ważenie po kolei każdej skrzyni
zajęłoby dużo czasu,a czas naglił.
W oazie mieszkał kadi znany ze swojej mądrości i umiejętności
matematycznych.Sprowadzono go i przedstawiono problem.
Spytał się czy będzie mu wolno skrzynie otworzyć.Uzyskał
na to zgodę.
Po długim namyśle orzekł,że dokonując tylko jednego ważenia
potrafi wskazać miejsce skrzyni z fałszywymi monetami.
Jak on to zrobił?
Uwaga: Wszystkie skrzynie i monety wzrokowo są nierozróżnialne.
30 lip 10:02
Saizou :
najprościej.... zapytać Kadiego
30 lip 10:05
ZKS:
Jeżeli mógł skrzynie otworzyć to wydaje mi się, że zasada ta polegała na wzięciu z pierwszej
skrzyni tylko jednej monety, z drugie dwie, z trzeciej trzy i tak do tysięcznej skrzyni,
z której wziął tysiąc monet. Teraz jeżeli w pierwszej skrzyni były fałszywki to waga powinna
wskazać 5 004 999, jeżeli druga skrzynia zawierała podróbki to waga wskaże 5 004 998, a
jeżeli tysięczna skrzynia to 5 004 000.
Nie wiem, czy dobrze myślę.
30 lip 10:37
J:
....wykonał tylko
jedno ważenie....
30 lip 10:42
AS: Tak,ale to nie było jedno ważenie,tylko w najgorszym
przypadku 1000 ważeń,gdy tą fałszywą była ostatnia skrzynia.
30 lip 10:44
ZKS:
Jest jedno ważenie, ponieważ kładzie je od razu na wagę.
Tak, więc ta skrzynia, która zawiera fałszywki dojdziemy poprzez odjęcie od 5 005 000 wyniku,
który wskazuje waga. Przykładowo 5 005 000 − 5 004 777 = 223, zatem skrzynia zawierająca
podróbki to skrzynia, z której wzięliśmy 223 monety.
30 lip 10:50
J:
może nie nadążam ... równie dobrze może ważyć po kolei każdą skrzynię do czasu,
aż natrafi na lżejszą... ( bez wyciagania monet )
30 lip 10:53
ZKS:
Na wagę kładzie je wszystkie na raz. Podałem przepis jak to zrobił według mnie.
Wziął jedną monetę z pierwszej skrzyni, z drugiej dwie, z trzeciej trzy i tak do tysięcznej
skrzyni, z której wziął tysiąc monet i kładzie je wszystkie naraz na wagę.
30 lip 10:54
ZKS:
Tylko, wtedy nie będzie jednego ważenia w Twoim wypadku J.
30 lip 10:55
J:
OK ... numeruje skrzynie i po różnicy wagi wskazuje właściwy numer
30 lip 10:59
ZKS:
Jeżeli wszystkie były by prawdziwe monety to waga powinna nam wskazać
10 + 20 + 30 + ... + 10 000 = 5 005 000
10 wagi z pierwszej skrzyni
20 wagi z drugiej skrzyni
30 wagi z drugiej skrzyni
10 000 wagi z tysięcznej skrzyni,
teraz jeżeli pierwsza zawiera podróbki to mamy
9 + 20 + 30 + ... + 10 000 = 5 004 999,
jeżeli druga to mamy
10 + 18 + 30 + ... + 10 000 = 5 004 998
jeżeli trzecia to mamy
10 + 20 + 27 + ... + 10 000 = 5 004 997
jeżeli tysięczna to mamy
10 + 20 + 30 + ... + 9 000 = 5 004 000.
30 lip 11:00
ZKS:
Mogę się mylić z tym moim pomysłem, ale takie coś mi przyszło do głowy, jeżeli mógł je otworzyć
i ważyć tylko jeden raz.
30 lip 11:03
ZKS:
AS jak możesz to potwierdź rozwiązanie, bo jeżeli złe to chyba się poddaję.
30 lip 11:10
AS: Ale zawsze nie jest to jedno ważenie,tylko kilka prób
aż trafię na tą właściwą.
30 lip 11:12
ZKS:
Hmm, ale powiedz mi jak nie jest to jedno ważenie, bo już sam się gubię.
30 lip 11:15
ZKS:
J pomóż, bo Ty chyba zrozumiałeś o co mi chodzi.
30 lip 11:16
J:
@
ZKS ... nie robi ...

Testuje na 5−ciu skrzyniach , w każdej 10 kul o wadze 1 kg, a w jednej 10 kul o wadze 9 kg
przykład:
3 skrzynia wadliwa
9,9 + 9,8 + 8,7 + 9,6 + 9,5 = 47,5 kg
1 skrzynia wadliwa:
8,9 + 9,8 + 9,7 + 9,6 + 9,5 = 47,5 kg
5 skrzynia wadliwa:
9,9 + 9,8 + 9,7 + 9,6 + 8,5 = 47,5 kg .....
30 lip 11:28
J:
żle się wyraziłem ... w czterech skrzyniach 10 kul o wadze 1 kg każda, a w jednej (wadliwej) 10
kul o wadze 0.9 kg każda
30 lip 11:31
AS: Pierwsze co trzeba zrobić to skrzynie ponumerować
od 1 do 1000.
Następnie z skrzyni oznaczonej numerem 1 pobrać 1 monetę,
z skrzyni nr 2 dwie monety itd aż do ostatniej gdzie pobrano
1000 monet.Wszystko układać osobnymi stosami na szalce wagi,
by później wyłapać monety fałszywe.
Gdyby wszystkie monety w ilości 1000*1000 były prawdziwe,
to ich waga wyniosłaby 1000*1000*10 j.w.
Jeżeli skrzynia np. z numerem 56 zawierała monety fałszywe
ubytek wagi wyniósłby 56 j.w.. a jeżeli 345 to 345 j.w.
Oto całe rozwiązanie.
30 lip 11:32
J:
wycofuję post 11:28 .... napisałem bzdury
30 lip 11:33
ZKS:
Ważymy tylko jeden jedyny raz. Teraz taki jaki wynik otrzymamy to waga wskaże nam, która
skrzynia zawiera podróbki. Jeżeli wszystkie skrzynia zawierały by prawdziwe monety to waga
wskaże wynik 5 005 000, ponieważ z pierwszej braliśmy jedną, z drugiej dwie i tak dalej
10 + 2 * 10 + 3 * 10 + ... + 1000 * 10 = 5 005 000, ale jeżeli, któraś ze skrzyń zawiera
podróbki i da nam wynik to należy od 5 005 000 odjąć wynik jaki wskaże nam waga,
wtedy wiemy, która skrzynia ma podróbki
5 005 000 − x = y
10 + 2 * 10 + 3 * 10 + ... y * 9 + ... 1000 * 10 = x, czyli skrzynia y zawiera podróbki,
ponieważ z niej wzięliśmy y monet, które ważą o 1 mniej od prawdziwych monet.
Teraz podam na konkretnym przykładzie waga wskazuje nam wynik 5 004 555, zatem
5 005 000 − 5 004 555 = 445, więc skrzynia 445 zawiera podróbki, ponieważ
10 + 2 * 10 + 3 * 10 + ... + 445 * 9 + 446 * 10 + ... + 1 000 * 10 = 5 004 555.
30 lip 11:34
J:
@AS ... przecież dokładnie takie rozwiazanie podał ZKS
30 lip 11:34
ZKS:
To przecież tak pisałem AS, oczywiście nie pisałem o numerowaniu skrzyń, ale to
nawet logiczne, żeby później się nie pomylić, która skrzynia to która.
30 lip 11:36
ZKS:
O numerowaniu wspomniał
J w moim rozwiązaniu.
30 lip 11:37
AS: Mam tylko takie zastrzeżenie,że nie wiem która skrzynia
zawierała fałszywe monety.A oto przecież chodziło.
30 lip 13:30
ZKS:
J wspomniał o ponumerowaniu skrzyń w moim rozwiązaniu i tyle.
30 lip 14:24
Kacper:
Ja uważam, że szybciej położę 1000 skrzyń po kolei na wadze niż będę liczył 557 monet
1 sie 16:17