Równanie
AS: Groźnie wyglądające równanie ale łatwe.
Rozwiąż równanie
x x x
√9 + √6 = √4
30 lip 09:00
J:
jeśli to są ułamki , to: x = 0
30 lip 09:05
5-latek: Witaj
J 
Wedlug mnie to będzie symbol Newtona
30 lip 09:07
Saizou :
Cześć 5−latku, zadaj sobie pytanie dla jakich liczb określamy symbol Newtona ?
30 lip 09:09
J:
Cześć ..

, a czemu tak sądzisz ?
30 lip 09:10
Bobol:
Symbol Newtona? Niemożliwe.
30 lip 09:11
AS: Wyjaśniam zapis bo inaczej nie było można
Pierwiastek stopnia x z liczby 9 ,itd
30 lip 09:16
5-latek: Czesc
Saizou 
Dla dowolnej liczby rzeczywistej p i k≥0
| |
=0 jeśli k nie jest liczba calkowita |
| |
30 lip 09:25
Saizou : a to ciekawostka, zazwyczaj używałem tego w kontekście liczb naturalnych, ew. całkowitych
30 lip 09:32
J:
| | 1 | |
wg moich obliczeń: x = |
| ... ale wynik jakiś nieciekawy  |
| | | |
30 lip 09:37
AS: Szkoda tylko,że nie podałeś jak do tego doszedłeś.
30 lip 09:43
Saizou :
n√9+
n√6=
n√4
9
1/n+6
1/n=4
1/n /4
1/n
| | 3 | | 3 | | 3 | |
( |
| )2/n+( |
| )1/n−1=0 ( |
| )1/n=t, t>0 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
t
2+t−1=0
Δ=1+4=
√5
| | −1−√5 | |
t1= |
| (sprzeczność) |
| | 2 | |
t
2={−1+
√5}{2}
| | 1 | |
n= |
| , czyli taki sam wynik jak u J |
| | | |
30 lip 09:45
J:
Ja też o tym nie wiedziałem,ale ...
Dla dowolnej liczby rzeczywistej lub zespolonej zachodzi:
| | | | z(z−1)(z−2)....(z−n+1) | |
| = |
| |
| | | n! | |
.... ciekawe
30 lip 09:46
J:
liczyłem dokładnie tak samo, jak
Saizou ...
30 lip 09:48
Saizou :
30 lip 09:51
Godzio: −1pkt brak dziedziny
30 lip 12:41
Saizou :
haha....
Godzio ja analizowałem jak starożytni

ale przyjmujemy że jak nie ma dziedziny to jest ona naturalna
30 lip 12:46
J:
..proponuje "krakowskim targiem" ... po : −0.5 pkt, dla każdego ..
30 lip 12:47
Godzio:
Wpisane do dziennika
30 lip 12:48