takieee
himenaa: hej

Jak naszkicować taki wykres funkcji ?
f(x) = Ix − 1 I + x
robiłam tak że:
1) najpierw narysowałam sb funkcje y = x − 1 następnie przeniosłam dolną częśc pod osią x
do góry ( czyli obłożyłam wart, bezwzgl) nastepnie nie wiedziałam co z tym + x i nie wiem
co dalej
Interpretowałam to jeszcze tak
że:
a= I x− 1 I i b = 1
może mi ktoś pomóc i wytlumaczyć ?
29 lip 20:36
Marek216: Najprościej rozpatrzyć 2 przypadki.
29 lip 20:37
himenaa: aha
29 lip 20:40
Marek216: Ix−1I = x−1 dla x≥1 i −x+1 dla x<1
Czyli masz 2 przedziały i otrzymujesz odpowiednio wzór funkcji:
f(x) = 2x−1 dla x ≥1 i 1=0 dla x <1 Sry za brak klamerek

, ale nie chce mi sie kombinować:
poradzisz sobie dalej ?
29 lip 20:40
Benny: | | ⎧ | 2x−1, dla x≥1 | |
| f(x)= | ⎩ | 1, dla x<1 |
|
29 lip 20:40
Marek216: Sry za to 1=0*, ma być tak jak Bene napisał, tak to jest jak się nie chce klamerek zrobić

.
29 lip 20:42
himenaa: przeanalizuję, jak coś to napiszę

dzięki
29 lip 20:44
Mila:

1)
|x−1|=x−1 dla x≥1
wtedy masz wzór funkcji:
f(x)=x−1+x=2x−1 dla x≥1 (1,1), (2,3)
2) |x−1|=−(x−1)=−x+1 dla x<1
wtedy masz wzór f(x):
f(x)=−x+1+x=1
29 lip 20:46