Sprawdź podzielność liczby
Natalia: Liczba postaci 2x6
n+1 − 2×3
n+2 + 6
n+2 − 2x3
n+3 , gdzie n należy do N i n≥4 jest
podzielna pezez:
a) 24
b) 2016
c) 1994
Proszę o pomoc

.
29 lip 16:07
Eta:
odp a)
29 lip 16:50
Natalia: Zapomniałam dodać że W zadaniu wszystkie odpowiedzi mogą być poprawne. Mógłby mi ktoś to jakoś
rozpisać i wyjaśnić?
29 lip 19:17
Janek191:
Np. a)
2*6n+1− 2*3n+2 + 6n+2 −2*3n+3 =
= 2*6*3n*2n − 2*9*3n + 36*3n*2n − 2*27*3n =
= (12 + 36)*3n*2n − 72*3n = 48*3n*2n − 3*24*3n =
= 24*(2*3n*2n − 3*3n)
29 lip 19:33