Oblicz wartość wyrażenia
AS: Dane
| | b2 + c2 − a2 | | (a + c − b)*(a + b − c) | |
x = |
| , y = |
| |
| | 2*b*c | | (a + b + c)*(b + c − a) | |
Oblicz (x + 1)*(y + 1)
29 lip 15:58
daras: no i z czym problem..
29 lip 16:21
daras: z mnożeniem czy dodawaniem
29 lip 16:21
Eta:
W= (x+1)(y+1)=...=
2
29 lip 16:23
AS: Eta,ewidentna pała − brak uzasadnienia.
29 lip 16:33
Eta:
Czy odp jest dobra? ( bo nie wiem czy się nie rąbnęłam w rachunkach
29 lip 16:34
Saizou :
haha....
wystarczy przecież uprościć y i praktycznie wynik już sam się podaje
| | (a−(b−c))(a+(b−c)) | |
y= |
| i zabawa wzorami skróconego mnożenia |
| | ((b+c)+a)((b+c)−a) | |
(x+1)(y+1)=2
29 lip 16:36
Eta:
29 lip 16:37
AS: A gdzie te rachunki? Ktoś ściągę podrzucił lub odpowiedź
przedzwonił.No i co? Komu tu wierzyć?
29 lip 16:54
Eta:
Należy się
6
Treść nie jest precyzyjna

Napisałeś tylko "oblicz" ( a nie uzasadnij odpowiedź !
29 lip 17:02
AS: Cały czas sądziłem,że dla Ety jest zrozumiałe,że
wynik trzeba uzasadnić.
A tak naprawdę ja się tylko droczyłem.
A z 6 się nie zgadzam,bo należy się 6+.
29 lip 17:52
Ryszard Kuternoga:: Witajcie rodacy

Jestem kolegą
Andrzeja Świnogi którego serdecznie pozdrawiam.
Eta dostanie dwójkę (bo nie ma rachunków)
Saizou natomiast wpisuję piątkę do dziennika.
Pozdrawiam
29 lip 19:46
daras: a ojciec As−a przyjdzie jutro do szkoły, pogadac o ściąganiu
29 lip 21:41
Saizou :
haha... za stary już jestem na dziennik
Obstawiam że było to zadanie zamknięte i
Eta rozwiązało to jak najbardziej poprawnie
29 lip 21:53
Eta:
29 lip 22:21
Andrzej Świnoga: Dziękuje
Ryszardzie , dziekuje za pamięć.
Ja bym chciał dać

kolegom i koleżankom z tego forum
−
Mila
−
Eta
− 5−latek
− Kacper
− Saizou
− Nocek aka nocnik
oraz komitetowi pocoszkoła.pl
− Ryszardowi Kuternodze
− Michaiłowi Bohdanowi Wiktorowiczowi
− Anatolowi Westowi
− Andrzejowi Świniarskiemu
Jutro dodam moi kochani kolejne zadanka więc nie będziecie się nudzić

Miłego wieczoru

P.S.
Eta te zadania co układasz codziennie lub co kilka dni to z głowy wymyślasz czy z
jakiś konkretnych zbiorów?
29 lip 22:43
Mila:
Dziękuję

, wpisuj zadanka.
29 lip 22:59
Eta:

Zadanie dla Andrzeja Ś. i jego kolegi Ryszarda

Kartkę papieru w kształcie kwadratu zgięto jak na rysunku
Jaką długość ma bok tej kartki ?
P.S. Inni też mogą udzielić pomocy
29 lip 23:10
Eta:

Zad.2/
Dane na rys. : R=12 , a= 28
Oblicz pole małego koła .
29 lip 23:27
Eta:
Widzę,że
Andrzej Świnoga się wystraszył i .....
29 lip 23:30
prosta:
pestka
29 lip 23:40
Eta: Z czego ta "pestka" ?
29 lip 23:41
prosta:
górna podstawa 21?
29 lip 23:48
prosta:
Jakiś podejrzany promień "r" obliczyłam....z 7 w mianowniku
29 lip 23:55
Eta:
A miała być "pestka" z jęzorkiem
30 lip 00:10
prosta:

z pestką
30 lip 00:15
prosta:
wiedziałam, że pdejrzany

teraz już lepiej : 12
30 lip 00:17
prosta: po dokładniejszym przeliczeniu: r=3
pora spać
30 lip 00:20
pigor: ..., ...

ad. zad. z kwadratowa kartką
jesli
x=?, to z podobieństwa odpowiednich Δ−ów : :
| x−(10+8) | | 10+8 | | x−18 | | 18 | |
| = |
| ⇔ |
| = |
| ⇔ 10x−180 = 144 ⇔ |
| 8 | | 10 | | 8 | | 10 | |
⇔ 10x = 324 ⇔
x = 32,4 . szukana długość boku kartki . ...
30 lip 00:23
Eta: Dobranoc
30 lip 00:23
prosta:
u mnie długość boku kartki : 36..kto da więcej?
30 lip 00:25
pigor: ..., gdzie podobieństwo z cechy (kkk)...
30 lip 00:25
Eta:
zad.1/ z kwadratową kartką
odp: x=
36
30 lip 00:28
Eta:
pigor pokonany
2 :
1
30 lip 00:29
Andrzej Świnoga: Witam z wieczora.
30 lip 00:33
Eta:

|OB|=
√122+162=20
|OM|=12−r , |OS|=12+r
Z podobieństwa trójkątów OEB i OMS z cechy (kkk)
| 20 | | 12+r | |
| = |
| ⇒ .... r=3 |
| 12 | | 12−r | |
P(
koła)=9π
Dobrej nocki
30 lip 00:46
pigor: ..., , hmm, a skąd mam się " domyśleć", że wystarczy
(10+8)*2= 36 , czyli, że punkt na prawym boku i jemu przeciwległy
na lewym są środami tych boków kwadratu

. ...
30 lip 00:55
pigor: ..., bo na rysunku może i tak jest , ale wcale tak nie musi być ...
30 lip 00:57
prosta:

ΔAKN ~ ΔNMP i ΔAKN ~ ΔKBL
|AD|= 18+3p , |CD| =6+5p
18+3p=6+5p
p=6
|AD|=36
30 lip 09:57
Kacper:
1 sie 16:22