wielokąt
Eta:

W okrąg wpisano
kwadrat i
pięciokąt foremny (tak jak na rys)
Wyznacz miary kątów wewnętrznych wielokąta
KLMNPQR
29 lip 12:08
mądry :
Proszę wziąć kątomierz i zmierzyć
29 lip 12:53
?:
Mądry, a taki.........
29 lip 13:04
mądry :
Słucham ? No skoro masz problem, to mówię Ci wydrukuj ten obrazek i zmierz sobie. Po kłopocie !
Najprostsze rozwiązania są najlepsze
29 lip 13:21
J:
Moje typy:
KLM = 1350
LMN = 1350
MNP = 1530
NPQ = 1170
PQR = 900
29 lip 13:25
Eta:
Moje też
29 lip 15:24
daras: dowolne byle ∑ = 2π
29 lip 16:20
Eta:
29 lip 16:25
J:
@
daras ... otóż nie ...
| | (n−2)*1800 | |
Suma katów w wielokącie foremnym wynosi: |
| |
| | n | |
Suma katów w dowolnym wielokącie wypukłym wynosi: (n−2)*180
0
Tutaj mamy siedmiokąt dowolny i suma jego katów wynosi 900
0
2*135 + 2*153 + 2*117 + 1*90 = 900
30 lip 08:37
J:
| | (n−2)*180 | |
.... już sam bzdurę napisałem ... wzór: |
| , |
| | n | |
to oczywiście wzór na miarę kąta w wielokącie foremnym
30 lip 08:49
Kacper:
1 sie 16:23