jak to rozpisać ? nie rozumiem tego , a ten przykład niby wydaje się prosty .
ankaa . : Wartość liczby log (√10)10 wynosi :
29 lip 11:24
J:
= log101/210 = 2log1010 = 2
29 lip 11:26
J:
| | 1 | |
zapamietaj wzór: logaβb = |
| logab |
| | β | |
29 lip 11:27
ankaa . : dziękuję ślicznie
29 lip 11:27
J:
chyba,że tam jest log10(√10)10 ...?
29 lip 11:28
J:
ustalmy, czy ...√10 jest w podstawie logarytmu ?
29 lip 11:29
5-latek: J 
jest dobrze .
√10 nie może być w postawie bo wtedy by nie było liczby logarytmowanej
29 lip 11:44
J:
nie ... zapis: log a oznacza,ze w podstawie jest 10 ( po prostu sie jej nie pisze )...

myślę,ze jednak tutaj liczba logarytmowana to: (
√10)
10
29 lip 11:47
5-latek: Ale i ja mysle ze liczba logarytmowana to (√1010 (dlatego napisałem ze jest dobrze czyli
=2
29 lip 11:49
J:
a nie ... wtedy wynik jest inny ...

log(
√10)
10 = 10log(10)
1/2 = 5log10 = 5
29 lip 11:51
5-latek: To mnie tez przycmilo
| 1 | |
| *10=2 |
| 2 | |
29 lip 11:53
$&$:
log(√10)10= log105= 5*log10=5
29 lip 12:00
Janek191:
log (√10)10 = log10 ((100,5)10) = log10 105 = 5 log10 10 = 5*1 = 5
29 lip 12:01
$&$:
29 lip 12:11