Uklad rownan
5-latek: Rozwiaz układ rownan
{5x+2y−3z−4u+2t=13
{−3x+5y+7z+6u−5t=7
{2x+7y+6z+2u−3t=24
{4x−5y−5z−6u+5t=−2
{9x+3y−4z−4u+3t=15
Troche dużo tych rownan w tym układzie

No to próbujemy
Dodaje równanie pierwsze do drugiego
2x+7y+4z+2u−3t=20
==================
Teraz to równanie odejmuje od równania trzeciego
2x+7y+4z+2u−3t=20
− 2x−7y+6z+2u−3t=24
to 2z=4 to z=2
=========
Dodaje stronami równanie drugie i czwarte
−3x+5y+7z+6u−5t=7
+ 4x−5y−5z−6u+5t=−2
to x+2z=5 to x+4=5 to x=1
=======
Odejmuje równanie piate od pierwszego
9x+3y−4z−4u+3t=15
− 5x+2y−3z−4u+2t=13
to 4x+y−z+t=2 to 4*1+y−2+t=2 to y+t=0
=======
Podstawiam wyliczone x=1 z=2 i y+t=0 do równania nr 1 ale zapiszse go troce inaczej
5x−3z−4u+2(y+t)=13 to 5−6+4u+0=13 to −4u=14 to u=−3,5
=======
Wstawiam wyliczone x=1 z=2 u=−3,5 do równania drugiego
−3*1+5y+7*2+6*(−3,5)−5*(−y)=7
10y=17 to y=1,7 to t=−1,7
===== =======
Wstawiam wyliczone wartości do równania nr 1
5*1+2*1,7 −3*2−4*(−3,5)+2*(−1,7)=13 to 13=13 czyli wyszlo
Niech ktoś sprawdzi czy dobrze?
29 lip 11:13
Asmander: Metoda eliminacji Gaussa
może spróbuj tym sposobem
29 lip 11:19
5-latek: Niestety nie znam tej metody
Nie jestem studentem
29 lip 11:21
Asmander: chyba dobrze jest to rozwiązane <chyba>
29 lip 11:29
29 lip 16:18
Saizou :
No to jak już Gauss to i wzory Cramer'a
29 lip 16:38
Mila:
Dobrze rozwiązałeś. Ładny sposób.
5,2,−3,−4,2
−3,5,7,6,−5
2,7,6,2,−3
4,−5,−5,−6,5
9,3,−4,−4,3
==========
W=80
W
x=80
W
y=136
W
z=160
z=2
W
u=−280
W
t=−136
t=−1,7
Zgadza się z Twoimi wynikami.
29 lip 20:40
5-latek: Dobry wieczor
Milu 
Pozdrawiam
Dziekuje za sprawdzenie . Dopiero odpisuje bo wrocilem z pracy .
29 lip 22:41
5-latek: Dostalem na tydzień z biblioteki ten podręcznik Anusiaka do 3 i 4 klasy
Zrobilem sobie skany . Chociaz nie lubie skanow (wole podręcznik to lepszy rydz niż nic
29 lip 22:53
Mila:
Długo pracujesz.
W Anusiaku są treści z poziomu studiów (ładnie wytłumaczone).
29 lip 22:58
Godzio:
5−latek na co Ci takie męczące zadania? Lepiej posiedzieć nad tymi ciekawszymi niż nad
'rąbankami'
29 lip 23:06
prosta: Witam wieczorkiem,
co ciekawego jest w tym zbiorku Anusiaka...mam go gdzieś na półce
29 lip 23:12
Eta:
Na "prostej" półce?
29 lip 23:13
prosta:
może mnie to nie spotka
29 lip 23:17
Mila:
Dajcie spokój, ma takie hobby i trzeba to uszanować.
Ma pić wódę i siedzieć przed telewizorem?
Pozdrawiam
29 lip 23:32
Eta:
29 lip 23:33
5-latek: Milu w tym tygodniu pracuje od 15 do 22
Natomiast następny tydzień od 7 do 15 i tak w kolo Macieju
Eta 
Nigdy się na Ciebie nie obraziłem . Nie miałem czego się obrazac
Suwak logarytmiczny(27cm mam w biurku .
Godzio 
Teraz chce sobie trochę policzyć potem wezme się za trygonometrie .
prosta (ja się w koncu dowiem czy TY nie jesteś dawna
Eve 
To jest podręcznik uzupelniajacy do klasy 3 i 4 liceum ogolnoksztalcacego (profil matematyczno
−fizyczny .
Ja się tutaj na nikogo nie obrazam .
29 lip 23:33
5-latek: Godzio Potem będę wstawial naprawdę ciekawe zadania
29 lip 23:40
Eta:
Mila spokojnie

Już więcej nie będę się Wam wtrącać ( sorry)
29 lip 23:41
Mila:

Dobranoc
29 lip 23:58