MATURA
Blue: Wiecie może, czy znajdę w necie gdzieś maturę z matematyki z czerwca tego roku

Z nudów
chciałam rozwiązać
29 lip 00:34
bezendu:
Na pewno w internecie
29 lip 00:38
Blue: bardzo konkretna odpowiedź
29 lip 00:39
ZKS:
Z nudów to mogę Ci dać jakieś zadanie.

Zad. 1.
Dla jakich m równanie x
2 − 4|x| + m
2 − 5 = 0 ma dwa różne rozwiązania?
29 lip 00:39
bezendu:
Dorzucam zagadkę

Jak należy ogrodzić obszar na płaszczyźnie XY przyjmując że:
− wartość jednostki kwadratowej wynosi 1 dla y<20 oraz 2 dla y>20
− początek i koniec "ogrodzenia" powinien się znajdować w punkcie (0,0)
− długość obwodu nie może przekroczyć 100 jednostek
− wartość obszaru powinna być jak największa
29 lip 00:40
ZKS:
Zad. 2.
Dany jest wielomian W(x)=x3 + bx + c o pierwiastkach x1 ; x2 ; x3.
Wykaż, że suma sześcianów tych pierwiastków nie zależy od b.
29 lip 00:40
ZKS:
To już trzy zadania jak zrobisz to kolejne się wrzuci i będziesz miała maturę lipcową.
29 lip 00:45
Blue: Już wróciłam

Zaraz się wezmę za rozwiązywanie w takim razie
29 lip 01:33
Blue: 1. m∊(−3,3)?
29 lip 01:39
ZKS:
Niestety nie.
29 lip 01:42
Blue: Wiedziałam, że tu musi być jakiś haczyk
29 lip 01:46
Blue: Dobra więc na pewno z wyjątkiem √5 i −√5, bo wtedy będą 3 rozw.
29 lip 01:50
ZKS:
Haczyka nie ma. Zapewne tylko Δ policzyłaś?
29 lip 01:51
Blue: tak, podpowiesz coś?
29 lip 01:53
ZKS:
Podpowiedź.
Równanie x2 − 4|x| + m2 − 5 = 0 jest równoważne równaniu |x|2 − 4|x| + m2 − 5 = 0.
29 lip 01:56
Blue: może jeszcze jakaś podpowiedź?
29 lip 02:00
ZKS:
Zrób podstawienie |x| = t dla ułatwienia żebyś lepiej widziała.
29 lip 02:05
Blue: czyli będzie tylko m∊{−3,3}?
29 lip 02:11
ZKS:
Dam kolejną wskazówkę.
Ile różnych pierwiastków ma równanie (|x| − 1)2 = 0 oraz (|x| − 2)(|x| + 1) = 0?
29 lip 02:11
Blue: bo tym moim sposobem wyszły 4 ?
29 lip 02:11
ZKS:
Odpowiedz na to wyżej pytanie co zadałem, może coś zauważysz.
29 lip 02:15
Blue: po 2 mają rozwiązania ...
29 lip 02:16
Blue: ej, coś mi świta, czekaj
29 lip 02:18
ZKS:
Czekam, czekam.
29 lip 02:19
ZKS:
Stosując podstawienie mamy równania (t − 1)
2 = 0 oraz (t − 2)(t + 1) = 0.
Powinnaś już teraz to dostrzec jakich warunków brakuje jeszcze.
29 lip 02:21
Blue: m∊(−√5,√5) U {−3,3}?
29 lip 02:22
ZKS:
Co tam takiego dodałaś do warunków?
29 lip 02:26
Blue: x1*x2 <0
Dobrze to czy źle? Bo spać idę zaraz x)
29 lip 02:27
ZKS:
Dobrze.

Dla Δ = 0 ∧ x
o > 0, a dla Δ > 0 ∧ x
1x
2 < 0.
29 lip 02:32
Blue: wreszcie

Dzięki
29 lip 02:33
Blue: Ogólnie matura 2 miesiące temu, a ja już totalnie wybita z rytmu jestem o.O
29 lip 02:34
ZKS:
Proszę.

Trzeba częściej zaglądać na forum to nie będziesz wybita z rytmu.
29 lip 02:37
Blue: No niby tak, ale trochę uczyłam się języków ostatnio i zapomniałam o matematyce

Ja idę

Dobranoc
29 lip 02:39
ZKS:
Dobranoc.
29 lip 02:41
Asmander: Podpowiedź.
Równanie x2 − 4|x| + m2 − 5 = 0 jest równoważne równaniu |x|2 − 4|x| + m2 − 5 = 0.
podpowie ktoś dlaczego?
29 lip 09:47
5-latek: No to sobie uzasadnij ze
|x2|= |x|2=x2
zaczynam
|x2|= |x|*|x| dalej Ty
29 lip 09:51
Asmander: |x2|=|x|2
29 lip 09:53
Asmander: aa ja do wyjściowej doszedłem
29 lip 09:56
5-latek: Albo inaczej
|x2|= |x*x| Z własności ze wartość bezwzgledna iloczynu jest rowna iloczynowi wartości
bezwzględnej możemy to dalej zapisac tak
=|x|*|x| = |x|2 =x2 dlaczego ?
Zastosuj definicje wartości bezwzględnej
29 lip 10:01
Asmander: wykres |x2|=|x|2 jest taki sam
29 lip 10:03
5-latek: Zostaw na razie wykres w spokoju
Masz teraz uzasadnić ze |x|2=x2
29 lip 10:05
Asmander: x2=x2 v x2=−x2
sprzeczność 2x2=0
x=0
29 lip 10:05
Saizou :
ja proponuję takie podejście
|x|=√x2 /2 , bo L i P≥0
|x|2=x2
29 lip 10:08
J:
A ja takie: ( z definicji wartości bezwzglednej )
(IxI)
2 = (x)
2 = x
2 ( dla x ≥ 0)
(IxI)
2 = (−x)
2 = x
2 ( dla x < 0) .....
29 lip 10:12
5-latek: NIc tym nie uzasdniles .
Poza tym x2=x2 to nie jest sprzeczność tylko tozsamosc
|x|2=x2
Teraz definicja wartości
dla x≥0 |x| = x wiec |x|2= x2
===========================
Dla x<0 |x|=−x wiec |x|2= (−x)2= x2
===============================
Z tego masz uzasdnienie ze |x|2=x2 albo tez możesz zapisac ze x2=|x|2
29 lip 10:14
5-latek: Witam Panow
29 lip 10:17
Saizou :
Cześć
5−latku
29 lip 10:20
J:
Witaj
małolat ... .
29 lip 10:20
Asmander: to w każdym przypadku moge tak zrobić
np.
2x
2=4
2|x|
2=4
|x|
2=2
|x|=
√2 v |x|=−
√2
x=
√2 v x=−
√2 v x=
√2 v p=−
√2
rzeczywiście
29 lip 10:52
J:
z po co w ostatniej linijce masz cztery iksy ?
29 lip 10:55
Asmander: no wystarczyło tylko z jednego.
29 lip 10:57
J:
IxI2 = 2 ⇔ x2 = 2 ⇔ x = √2 lub x = −√2
29 lip 10:58
J:
.. poza tym: ...IxI = −√2 ... to równanie sprzeczne
29 lip 11:03
Asmander: −√2 > 0 racja tak powinno być
29 lip 11:04
J:
co Ty wypisujesz ? −√2 > 0 ? ? ?
29 lip 11:05
Asmander: to jest sprzeczne bo wartość bezwzględna jest zawsze ≥ 0
29 lip 11:05
J:
..no i o to chodzi ...
29 lip 11:05