Statystyka
Adriaczi: sprawdzić która cecha charakteryzuje się większą zmiennością długość liścia (A) czy waga kolby
kukurydzy (B)
A−średnia 70 cm, s2=100
B−0,3 kg s2=0,04
Może mi ktoś pomóc jakiego wzoru powinienem użyć
28 lip 23:12
Godzio:
s2 to wariancja czy odchylenie standardowe?
Odchylenie standardowe mówi nam jaki jest średni odchył od średniej, im mniejsze tym mniejsza
zmienność.
28 lip 23:14
Adriaczi: momencik
28 lip 23:14
Adriaczi: odchylenie to samo "s"
28 lip 23:15
Godzio:
No to teraz podaj wzorek, który charakteryzuje zmienność, bo to co napisałem jest ważne, ale
mało przydatne tutaj, znasz jakiś?
28 lip 23:18
28 lip 23:19
Adriaczi: to chyba ten wzór
28 lip 23:19
Godzio:
To wzór na wariancje, a ją mamy ...
| | 0.02 | | 1 | | 1 | |
B: z = |
| = |
| < |
| |
| | 0.3 | | 15 | | 7 | |
większą zmiennością charakteryzuje się długość liścia
28 lip 23:21
Adriaczi: muszę to sobie poukładać
28 lip 23:23
Adriaczi: wzór przekształciłeś?
28 lip 23:25
Godzio: Yy, nie
28 lip 23:27
Adriaczi: moment układam sobie, czyli naszym zadaniem było obliczyć odchylenie standardowe bo to ono mówi
nam jak bardzo porozrzucane są cechy
28 lip 23:29
Adriaczi: jak bardzo są różne
28 lip 23:30
Godzio: Odchylenie praktycznie mamy, owszem mówi nam o tym, ale liczymy ten współczynnik z co
napisałem, bo nie jesteśmy w stanie porównać cm i kg
28 lip 23:30
28 lip 23:31
Adriaczi: dzięki za wskazówkę
28 lip 23:34
Adriaczi: nie chcę ci zawracać głowy ale czy możesz pomóc w jeszcze jednym zadaniu, na podstawie tych
przykładów próbuje pojąć "jak to się je"
28 lip 23:36
Adriaczi: Ocenić czy zawartość ołowiu w glebie, która wynosi 65 mg/kg przekracza istotne dopuszczalną
normę wynoszącą 60 mg/kg wiedząc że s2=100 a n=12
28 lip 23:39
Adriaczi: dzięki za pomoc dużo mi to dało
28 lip 23:45