szereg maclaurina
eloelo320: Rozwiń w szereg Maclaurina. Zaczynam
ln(2 −3x + x
2) = ln(1−x)(2−x) = ln(1−x) + ln(2−x).
No i teraz rozwijałem kolejno te logarytmy, ale nie wyszło.
| | xn | |
Otrzymałem odpowiedź ∑(−1+2−n) |
| , ale odpowiedź się nie zgadza, bo przed wszystkim |
| | n | |
stoi jeszcze ln2 i nie wiem skąd to się bierze. Proszę o pomoc.
28 lip 21:57
Mila:
f(0)=ln(2)
28 lip 22:14
eloelo320: Okej, a zrobiłem trochę inaczej i zapisałem ln(2 −3x +x
2) jako ln(x−2)(x−1), i wtedy
rozwijając osobno ln(x−2) i ln(x−1) jak wyznaczyć f(0)? ln(−2)? No chyba nie w R? O co tu
| | 1 | |
chodzi? Domyślam się, że może chodzić o to, że ∫ |
| = ln|x|, ale tak naprawdę to błądzę we |
| | x | |
mgle. Można prosić o jakieś rozjaśnienie tego aspektu? Tak najprościej jak się da. Będę bardzo
wdzięczny.
28 lip 22:20
Godzio:
Wartość w 0 liczysz dla funkcji początkowej, jeżeli rozbijesz logarytm to funkcje nie są takie
same (bo różnią się dziedzinami).
28 lip 22:34
eloelo320: A no prawda, dzięki
28 lip 22:35
Godzio:
Zresztą, f(0) = ln(1 − 0) + ln(2 − 0) = ln1 + ln2 = 0 + ln2 = ln2 więc nie ma żadnego problemu,
nawet nie zwróciłem na to uwagi
28 lip 22:37