Proszę o pomoc: W pokoju w internacie na każdego mieszkańca przypadło 4m2, ale gdy dokwaterowano jeszcze
jednego ucznia ,powierzchnia na osobę zmniejszyła się do 3 m2. Ilu uczniów mieszka
teraz w pokoju
26 paź 12:31
BlackLady:
4*x=3*(x+1)
4x=3x+3
x=3
odp 4
26 paź 13:55
Proszę o pomoc : x- to jest uczeń

I wychodzi ,że 4 uczniów mieszka w pokoju
26 paź 14:46
Proszę o pomoc: A wiesz może jak zrobić to zadanie

Była bym wdzięczna

Karina robiła zakupy.ZA 1/3 pieniędzy ,które dała jej mama,kupiła wędliny.Za owoce
zapłaciła o 16,50 zł mniej niż za wędliny.W sklepie papierniczym zaopatrzyła się w
zeszyt i długopisy,wydając na nie trzy razy mniej pieniędzy niż na wędliny.Po zrobieniu
zakupów zostało jej 5,20 zł. Ile pieniędzy otrzymała Karina od mamy
26 paź 14:48
BlackLady: 4 mieszka w pokoju
x - to poczatkowa liczba lokatorow
26 paź 15:02
Proszę o pomoc: Aha . Dzięki
26 paź 15:04
P...: A wiesz może jak to zadanie wyżej zrobić
26 paź 15:05
BlackLady: x-łączna suma pieniędzy
(1/3) x - ilosc wydanych pieniedzy an wedliny
y-owoce
z papierniczy
tworzymy układ równanń
(1/3)x=y+16,50
(1/3)x=3z
(1/3)x+z+y+5,20 = x
oczywiscie to trzeba spiąć klamra z lewej strony, ale ja nei mam takich mozliwosci
z pierwszego i drugiego rownania wyznaczamy y i z i podstawiamy do tzreciego
y=16,50-(1/3)x
z=(1/9)x
(1/3)x+z+y+5,20 = x
(1/3)x+((1/3)x-16,50)+(1/9)x+5,20=x
26 paź 15:28
BlackLady: tam jets BLĄD
Y=(1/3)x-16,50
26 paź 15:29
P....: Oj dziękuje Ci bardzo
26 paź 15:40