funkcje cyklometryczne
Joe Black: Rozwiąż
Do sprawdzenia
a)sin(arc sinx)=1
x=1
| | 1 | |
c)arc tanx + |
| =2 |
| | arc tanx | |
Niech t=arc tanx , t∊R
t=1
arc tan x=1 ?
28 lip 14:37
ZKS:
To tak,
a)

b) źle
| | π | | π | |
c) złe założenie t ∊ [− |
| ; |
| ]. |
| | 2 | | 2 | |
28 lip 14:56
ZKS:
| | π | | π | |
Oczywiście w c) t ∊ (− |
| ; |
| ). |
| | 2 | | 2 | |
28 lip 15:02
J:
b) ... ⇔ sinx = 0 ⇔ ..... dalej sam..
28 lip 15:34
Joe Black:
w b) x=kπ ,k∊C (źle spojrzałem na sinusa, wstyd

)
a do c) wrócę jak przyjadę

Dzięki za pomoc, łapcie po jednym
28 lip 16:02
J:
c) masz dobrze ... tylko popraw założenie o t
28 lip 16:05
Joe Black: | | π | | π | |
Z tym założeniem to może tak : t∊(− |
| ,0)∪(0, |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
I co zrobić z tym, że arc tanx=1 ?
28 lip 22:23
Joe Black: ?
28 lip 23:42
ZKS:
| | π | | π | |
To na początku się daje t ≠ 0 ∧ t ∊ (− |
| ; |
| ). |
| | 2 | | 2 | |
arctg(x) = 1
x = tg(1).
29 lip 02:25
Joe Black: Śpisz czasem

?
Dzięki za pomoc
29 lip 11:36