zadanko
Anka: Funkcja f określona jest wzorem f(x) = x3 + 1 / x2 . Wykaż , że jeżeli dla dwóch ujemnych
liczb a i b zachodzi równość f(a) = f(b) to liczby a i b są równe.
Czyli jak dobrze rozumiem założenia: jeżeli mamy dwie liczby ujemne a i b czyli : −a i −b
i zachodzi dla niech równość f(−a) = f(−b) to teza.: a=b
czyli ma być ten minus przed a i b skoro są one ujemne tak ?
Co powinnam kolejno zrobić ?
28 lip 12:27
Saizou :
Złożenia:
| | x3+1 | |
f(x)= |
| (tak ma być?) |
| | x2 | |
a,b<0
f(a)−f(b)=0
Teza:
a=b
Dowód:
| | a3+1 | | b3+1 | |
f(a)−f(b)= |
| − |
| =0 |
| | a2 | | b2 | |
b
2(a
3+1)−a
2(b
3+1)=0
a
3b
2+b
2−a
2b
3−a
2=0
a
2b
2(a−b)−(a−b)(a+b)=0
(a−b)(a
2b
2−a−b)=0
a=b lub a
2b
2−a−b=0
28 lip 12:37
Saizou :
jak założysz że a,b <0 to −a,−b >0
28 lip 12:38
Eta:
a, b<0
| | 1 | | 1 | |
f(−a)= f(−b) ⇒ −a+ |
| = −b+ |
| ⇒ (a−b)*a2b2 = a2−b2) ⇒ |
| | a2 | | b2 | |
(a−b)a
2b
2−(a−b)(a+b)=0 ⇒ (a−b)(a
2b
2−a−b)=0⇒
a−b=0 lub a
2b
2=a+b −−− sprzeczne bo a<0 i b<0
to a−b=0 ⇒ a=b
c.n.w
28 lip 12:42
Eta:
28 lip 12:43
prosta:
funkcje, dowodzik, ładne zadanko
28 lip 12:47
Saizou :
Szczerze mówiąc zadanie można byłoby też sformułować inaczej
Sprawdź czy funkcja f jest różnowartościowa dla x<0
28 lip 12:49
prosta:
a o różnowartościowości nie mówimy w całej dziedzinie?
28 lip 13:00
Saizou : a jeśli okroimy sobie dziedzinę do x<0
28 lip 13:02
prosta:
no nie wieeem
28 lip 13:06
Anka: Dziękuje Saizou

Eta a jak przekształciłaś wzór ?
28 lip 13:08
Saizou :
Ja byłem uczony że różnowartościowość można pokazywać na danym przedziale xd
28 lip 13:08
Anka: a Saizou a nie można podstawić za x −a i −b
W sensie :
| −a3 + 1 | | −b3 + 1 | |
| = |
| |
| −a2 | | −b2 | |
28 lip 13:13
Saizou : można tylko wtedy zakładasz że a,b>0 i stąd masz −a,−b (jako liczby ujemne)
28 lip 13:13
Saizou :
a przekształcenie
Ety to
| x3+1 | | x3 | | 1 | | 1 | |
| = |
| + |
| =x+ |
| |
| x2 | | x2 | | x2 | | x2 | |
28 lip 13:14
Anka: aa dziękuję
28 lip 13:17