tożsamości trygonometryczne
Asmander: sin(a+b) * sin(a−b)=sin2a−sin2b
L=(sinacosb +cosasinb)*(sinacosb − cosasinb)
L=sin2αcos2β −cos2αsin2β
28 lip 11:46
J:
... = sin2a(1 − sin2b) − sin2b(1 − sin2a) ... .licz dalej ....
28 lip 12:04
Eta:
| | a+b | | a−b | | a+b | | a−b | |
P= (sina+sinb)(sina−sinb)= 2sin |
| *coa |
| *2cos |
| *sin |
| = |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
sin(a+b)*sin(a−b)= L
28 lip 12:07
Eta:
Zamiast coa ma być cos
28 lip 12:08
J:
... od lewej też dojdzie do prawej ... = sin
2a − sin
2asin
2b − sin2b + sin
2asin
2b =
= sin
2a − sin
2b = P
28 lip 12:09
Eta:
"oczywista−oczywistość" dla tożsamości

L= P ⇔ P=L
28 lip 12:11
Eta:
Ja wolę od prawej bo mniej pisania
28 lip 12:12
J:
zaczął/ęła sam/a od lewej ..... więc konsekwentnie idziemy do prawej ...
28 lip 12:13
Asmander: 
wystarczyło tylko wstawić za cosx=1−sinx dziekuje za pomoc
28 lip 14:39
Joe Black: cosx≠1−sinx
28 lip 14:42
Asmander: to dlatego miałem błąd na sprawdzianie, a sie zastanawiałem dlaczego

to cosx=
√1−sin2x tak?
28 lip 14:45
prosta:
raczej ostrożnie: cos2x=1−sin2x
to nie to samo dla dowolnego x
28 lip 14:53
Asmander: a mam jeszcze jedno zadanie
2sin
2x−2sin
x*cosx=1−cosx
2sin
2x−2sin
2xcosx −1 +cosx=0
2sin
2x−2sin
2x(1−sinx) − sinx=0 i tutaj mam niby błąd i zapomniałem sie profesora zapytać za
co podkreślone zostało −sinx
2sin
2x −2sin
2x +2sin
3 −sinx=0
2sin
3−sinx=0
sinx(2sin
2x −1)=0
sinx=0 2sin
2x−1=0
| | √2 | | √2 | |
sinx= |
| v sinx= − |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | 3π | | π | |
x= |
| + 2kπ v x= |
| + 2kπ v x=− |
| +2kπ v |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
i co ja mam tutaj źle
28 lip 15:01
J:
... ⇔ 2sin2x(1 − cosx) − ( 1− cosx) = 0 ⇔ (2sin2x − 1)(1 − cosx) = 0
28 lip 15:29
J:
...a od kiedy to: cosx = 1 − sinx ?
28 lip 15:31