Zadanka
Asmander: Mam pięć zadań.
1)z puntku A leżącego na okręgu poprowadź cięciwę AC o długości równej promieniowi okręgu oraz
średnicę AB.Wyznacz miary kątów wewnętrzynych trójkąta ABC.
| | x−1 | |
2)Dziedziną funkcji f(x)= |
| +2 jest ............ |
| | √5−x | |
3)Ile trzeba zmieszać roztworu soli kuchennej o stężeniu 26% z roztworem o stężeniu 4%, żeby
otrzymać 11kg roztworu o stężeniu 18%?
4) Suma cyfr pewnej liczby dwucyfrowej wynosi 12.Jeśli do tej liczby dodamy 18 , to otrzymamy
liczbę utworzoną z tych samych liczb , ale napisanych w odwrotnej kolejności.Wyznacz tę liczbę
i sprawdź poprawność otrzymanego wyniku.
5)jaka jest skala podobieństwa pola A1B1C1 o polu 36cm
2 do trójkąta ABC o polu 4cm
2 ?
28 lip 07:50
J:
2) 5 − x > 0 ⇔ x < 5 D = (−∞,5)
28 lip 07:59
J:
4)
x + y = 12
10x + y + 18 = 10y + x
x+ y = 12
9x − 9y = −18
x + y = 12
x − y = −2
2x = 10 ⇔ x = 5 oraz y = 12 − 5 = 7
sprawdzenie:
57 + 18 = 75
28 lip 08:03
J:

1) kąt a = 60
0 , kąt b = 30
0 , kat: ACD = 90
0
28 lip 08:09
Asmander: dziękuję
28 lip 08:09
J:
5) skala podobieństwa: k = 3
28 lip 08:10
J: 3)
x − ilość roztworu 26%
y − ilość roztwoeu 6%
x + y = 11
26%x + 4%y = 18%*11
...z układu równań: x = 7kg oraz y = 4kg
28 lip 08:19
Asmander: dziekuje
28 lip 08:25
J:
28 lip 08:27
Eta:

Metoda
kubełkowa ( ginazjum

x+y=11
26x+4y=11*18
x= 7kg , y= 4 kg
28 lip 12:52
Eta:
(gimnazjum
28 lip 12:52
Asmander: właśnie o taką mi chodziło
28 lip 14:35