Jakie współrzędne ma punkt
tomek: Znam wspolrzedne punktu A(−2,4) i S(−4,3) (S jest środkiem odcinka |AC|=2√5 czyli |AS|=√5 )
na prostej y=1/2x+5. Symetralna tej prostej to y=−2x−5. Jakie współrzędne na prostej
symetralnej ma punkt D, który jest oddalony od S o tyle samo co A czyli √5
28 lip 01:58
tomek: dodam tylko że ma powstać kwadrat ABCD a współrzędne punktu C=(−6,2), oczywiście |CS|=|SA|
28 lip 02:04
J:
Napisz równanie okręgu o środku w punkcie S (−4,3) i promieniu r = √5
Punkty przeciecia tego okręgu z prostą y = −2x −5 , to współrzedne punktów B i D
(x + 4)2 + (y − 3)2 = 5
y = −2x − 5
....i rozwiąż ten układ równań
28 lip 06:11
J:
Szukane punkty: B(−5,5) oraz D(−3,1)
28 lip 06:29