pochodne
bimbam: Hej
| | t | |
Co wskazuje, że tutaj trzeba liczyć pochodną złożoną v= cos |
| , a≠0 |
| | a | |
Wydawało mi się, że można tu policzyć prostą pochodną cosinusa.
Skąd wiadomo, że "a" to stała
27 lip 23:19
ZKS:
Nigdy nie pisz żadnymi skrótami napisz całą treść o co chodzi.
27 lip 23:27
bimbam: Obliczyć pochodne następujących funkcji.
| | t | |
zad. 6.93. v=cos |
| , a≠0 |
| | a | |
Czy taki zapis będzie prawidłowy?
| | t | | t | |
v`=(cos |
| )` ( |
| )`= ... i tu dalej liczę pochodne tych funkcji |
| | a | | a | |
27 lip 23:33
ZKS:
| | t | | t | |
 v' = [cos( |
| )]' * ( |
| )' i koniec. |
| | a | | a | |
27 lip 23:37
Eta:
v'(?)
27 lip 23:37
ZKS:
| | t | | t | |
Można tak zakończyć v' = −sin( |
| ) * ( |
| )' nie wiadomo po czym różniczkujemy. |
| | a | | a | |
27 lip 23:40
bimbam: Czyli dobry zapis. Dzięki
ZKS
o co pytasz
Eta 
Po jakim argumencie będzie ta pochodna liczona
27 lip 23:41
Eta:
Dokładnie o to pytałam
27 lip 23:42
ZKS:
Tak zawsze się zapisuje v(t) prędkość po czasie t.
27 lip 23:43
prosta:
myślę, że tylko ostani zapis z 23.40 jest prawidłowy, wcześniejsze nie
27 lip 23:45
Eta:
Aaaa chodziło o funkcję prędkości to ... oczywista−oczywistość v(t)
27 lip 23:45
bimbam: o tej porze takie trudne pytania zadajesz

argumentem funkcji zewnętrznej jest funkcja wewnętrzna,
| | t | |
czyli po funkcji wewnętrznej |
| |
| | a | |
27 lip 23:49
prosta:
| | t | | t | | t | |
v'(t)=(cos( |
| ))'=−sin( |
| )*( |
| )' |
| | a | | a | | a | |
27 lip 23:50
ZKS:
Oczywiście zasugerowałem się zapisem z 23:33. Później wróciła do mnie zdolność
myślenia o 23:40.
27 lip 23:53
bimbam: to może tak to należy zapisać

v=cosu
liczę pochodną funkcji cosinus, której argumentem jest funkcja u. Ta pochodna wynosi: −sinu
| | t | | 1 | |
liczę pochodną funkcji u= |
| , której argumentem jest t. Ta pochodna wynosi: |
| |
| | a | | a | |
28 lip 00:04
28 lip 00:10