trójkąt i nierówność
Susan: Wykaż, że w dowolnym trójkącie prawdziwa jest nierówność:
Zupełnie nie wiem jak zacząć.
27 lip 21:19
ZKS:
Przyjmując za najdłuższy bok c (albo a lub b) i wykorzystując nierówność a + b > c mamy
√3(a + b + c) | | √3(c + c) | |
| > |
| = c√3 = √3c2 = |
2 | | 2 | |
=
√c2 + c2 + c2 >
√a2 + b2 + c2.
27 lip 21:53
Susan:
O__

o super, ale świetne rozwiązanie ,
sama w życiu bym na to nie wpadła.
Dzięki.
27 lip 22:15
ZKS:
Nie ma za co, proszę bardzo.
27 lip 22:21
Kacper:
28 lip 10:03
pigor: ..., no to jeszcze ...

po "bożemu" dla mojej Maji tak :
a>0, b>0, c>0 i z nierówności Δ masz :
a+b>c i b+c>a i c+a>b ⇔ a+b+c>2c i a+b+c>2a i a+b+c>2b /
2stronami ⇒
⇒ (a+b+c)
2 > 4c
2 i (a+b+c)
2 > 4a
2 i (a+b+c)
2 > 4b
2 /+stronami ⇒
⇒ 3(a+b+c)
2 > 4(a
2+b
2+c
2) /
√ stronami ⇒
⇒
√3(a+b+c) > 2
√a2+b2+c2 ⇔
12√3 (a+b+c) > √a2+b2+c2 c.n.w. . ...
28 lip 13:34
anaisy: W takich nierównościach, jeżeli się nie ma pomysłu to zawsze się podstawia a=x+y, b=y+z, c=z+x,
i jest ogromna szansa, że wtedy wyjdzie

. Okazuje się, że tutaj też to działa; po
podstawieniu wystarczy wszystko wymnożyć.
28 lip 20:12