Oblicz wartość wyrażenia.
Haeri: Oblicz wartość wyrażenia (2sin2α−3sinα cosα)/ (3sinα cosα−7cos2α), wiedząc że, tgα=4.
Proszę o pomoc.
27 lip 15:25
J:
podziel licznik i mianownik przez: cos2α
27 lip 15:29
J:
Odpowiedź: 4
27 lip 15:30
pigor: ..., np. tak : z założenia tgα=4 (istnieje),
| | 2sin2α−3sinαcosα | |
więc |
| = |
| | 3sinαcosα−7cos2α | |
| | cos2α (2tg2α−3tgα) | | 2tg2α−3tgα | |
= |
| = |
| = podstaw i tyle ...  |
| | cos2α (3tgα−7) | | 3tgα−7 | |
27 lip 15:34
Haeri: pigor, nie rozumiem jakim sposobem masz już tam tg

mógłbyś to bardziej rozpisać?
27 lip 15:55
J:
zrób jak Ci poradziłem, to zobaczysz
27 lip 15:59
Haeri: no właśnie tym sposobem też mi coś nie chce wyjść...
27 lip 16:01
J:
| | | 2sin2x | | 3sinxcosx | |
| − |
| | | cos2x | | cos2 | |
| |
= |
| = |
| | | 3sinxcosx | | 7cos2x | |
| − |
| | | cos2x | | cos2 | |
| |
27 lip 16:03
Haeri: dzięki już mi wyszło

jak zwykle jakiś głupi błąd zrobiłam...
27 lip 16:09