Iloczyn rozwiązań równania
eaw: Iloczyn rozwiązań równania (x+3)(2−3x) + (3x−2)(x2 − 9) = 0 jest równy?
27 lip 14:18
J:
trzba je znaleźć i wymnożyć .... wyłacz przed nawias wspólny czynnik: x + 3 ,
bo: x2 − 9 = (x+3)(x−3)
27 lip 14:23
J:
a jeszcze lepiej wyłączyć: (x+3)(2−3x)
27 lip 14:33
pigor: ..., a ja jednak pokażę to co powiedział
J, bo obawiam się, że ...

a więc np. tak :
(x+3)(2−3x) + (3x−2)(x2 − 9) = 0 ⇔ −(x+3)(3x−2) + (3x−2)(x−3)(x+3) = 0 ⇔
⇔ (3x−2)(x+3)(−1+x−3) = 0 ⇔ 3
(x− 23)(x+3)(x−4)= 0 , zatem
x1x2x3 = 23*(−3)*4= −2*4=
−8 − szukany
iloczyn . ...
27 lip 14:58