Uklad rownan
5-latek: jak ruszyc taki układ rownan
{(x/a)m*(y/b)n=c
{(x/b)n*(y/a)m=d
Ograniczyc się do rozwiazan dodatnich i przyjąć a,b,c d >0 oraz m≠n i m≠−n
27 lip 10:48
Saizou :
ja bym podzielił stronami, przy odpowiednich założeniach
27 lip 10:52
5-latek: Zalozenia już mam
to będzie tak
| | c | |
[(x/a)m / (x/b)n] *[(y/b)n / (y/a)m]= |
| wiec dalej |
| | d | |
| | xm | | bn | | yn | | am | | c | |
[ |
| * |
| ] * [ |
| * |
| ]= |
| |
| | am | | xn | | bn | | ym | | d | |
| xm | | am | | bn | | yn | | c | |
| * |
| * |
| * |
| = |
| z tego mam |
| am | | ym | | xn | | bn | | d | |
| | c | |
xm−n*yn−m= |
| ale dalej nie wiem |
| | d | |
27 lip 11:12
5-latek: jak patrze na odpowiedzi to jest dla mnie za trudne
27 lip 11:27
J:
| | x | | c | |
dochodzisz do postaci: ( |
| )m+n = |
| |
| | y | | d | |
27 lip 12:28
J:
przepraszam ... wykładnik: m − n
27 lip 12:29
5-latek: Czesc
J 
Prosilem
Saizou żeby sprawdzil czy dobrze to dzielenie zrobione (może jest na forum
Ale skoro zagladnales to może Ty powiesz ?
jak doszsedles do tej postaci ? (rozpiszesz to ?
27 lip 12:36
J:
po podzieleniu stronami ...
| | x/a | | y/b | | c | | x | | y | | c | |
⇔ ( |
| )m*( |
| )n = |
| ⇔ ( |
| )m*( |
| )n = |
| ⇔ |
| | y/a | | x/b | | d | | y | | x | | d | |
27 lip 12:44
5-latek: Chyba już wiem
jeśli by było x
m−n*y
m−n to bym zapisal to tak (x*y)
m−n
Tutaj mamy przy y {n−m} zamiast {m−n} wiec możemy to zapisac tak
| | 1 | | xm−n | |
xm−n* |
| = |
| = (x/y)m−n |
| | ym−n | | ym−n | |
27 lip 12:44
5-latek: dziekuje

Będę potem dumal dalej nad tym zadaniem
27 lip 12:46
AS: A może tak
| xm*yn | |
| = c => xm*yn = c*am*bn |
| am*bn | |
| xn*ym | |
| = d => xn*ym = d*bn*am |
| bn*am | |
Stronami logarytmuję
m*log(x) + n*log(y) = log(c*a
m*b
n) = A
n*log(x) +m*log(y) = log(d*b
n*a
m) = B
Stosuję wzory Cramera
W = |m n| = m
2 − n
2
|n m|
Wx = |A n | = A*m − B*n
|B m|
Wy = |m A| = B*m − A*n
|n B|
| | A*m − B*n | |
log(x) = |
| |
| | m2 − n2 | |
| | B*m − A*n | |
log(y) = |
| |
| | m2 − n2 | |
dalej licz już samemu
27 lip 12:57
5-latek:
27 lip 13:01
5-latek: Wiesz
AS 
Rozwiazanie warte rozpatrzenia (ale na później
27 lip 13:08
Saizou : widzę, że już dostałeś odpowiedź
27 lip 14:25
AS: A może tak
xm*yn =c*am*bn = A do potęgi n
xn*ym = d*bn*am = B do potęgi m
xm*n*yn2 = An
xm*n*ym2 = Bm stronami dzielimy
yn2 − m2 = An/Bm
Mamy wyliczone y
Powtórzyć operacje z tym,że pierwsze równanie do m a drugie do n
i wyeliminujemy y
27 lip 14:51
5-latek: Jutro to zobaczę

Na razie dziekuje
27 lip 22:50
5-latek: Wiec
AS 
Rozwiaznie wyszlo po Twoich wskazówkach w poscie 14:51 .
28 lip 08:52