Problem
5-latek: Proszę o wytłumaczenie
Przy rozwiazywaniu układu rownan
{x2+y2= 2,5xy
{x−y= 0,25xy doszsdlem do postaci
(x−y)2−2(x−y)=0
(x−y)(x−y−2)=0
to x−y=0 to x=y=0 czyli x=0 i y=0
lub x−y−2=0 to x−y=2 to x=y=2
Ale mam jeszcze rozwiązania x=−2 y=−4 (nie wiem skad się wziely
27 lip 09:14
5-latek: Ale chyba jest cos z tym zle
bo x−y−2 przy x=y=2 ≠0
natomiast x−y=0 przy x=y=2
27 lip 09:19
5-latek: Już wiem skad
Było moje zle podejście do tego
należy teraz rozwiazc dwa układy rownan
I) {x−y=0
{xy=0 i drugi
{x−y=2
{xy=8 i dostane te rozwiązania
27 lip 09:40