Podpowiedz
5-latek: proszse podpowiedz jak to dalej rozwiazac
Mam taki układ do rozwiązania
{5x
2−10y
2−5=0
| | 3 | |
Jeśli wyznazce np. x z drugiego równania wiecx= |
| y i wstawie do równania pierszsego to |
| | 2 | |
mi nie chce wyjsc wynik
27 lip 08:13
5-latek: ma wyjść
{x=3 y=2
{x=−3 y=−2
27 lip 08:15
Kacper:
To, że nie chce "ci wyjść", nie oznacza, że metoda jest zła. Pewnie błędy rachunkowe.
27 lip 08:18
irena_1:
5x
2−10y
2−5=0 /:5
x
2−2y
2=1
y
2=4
y=2 lub y=−2
x=3 lub x=−3
27 lip 08:23
5-latek: Czesc

no to pokaze jak licze
(U{
√5{2}y−
√5)(U{
√5{2}y+
√5)=0
U{
√5{2}y =
√5 (dobra jest
Już wiem gdzie zrobiłem blad przy liczeniu (w zeszycie zamiast 10y
2 napisałem 10y i dlatego
nie wychodzilo
27 lip 08:28
5-latek: dzień dobry
irena 1 
Dziekuje . A nie pomyslalem o tym ze to pierwsze równania skrocic przez 5
27 lip 08:31
irena_1:
Dzień dobry!
27 lip 08:32