Uklad rownan
5-latek: Dlaczego tu wyszly tez rozwiązania zespolone ?
Uklad jest taki
{x2−y=23
{x2*y=50
podstawiam x2=t1 i (−y)=t2
{t1+t2= 23
{t1*t2=−50
pierwiastki spelniaja równanie
t2−23t−50=0
Δ=729 i √Δ= 27
t1= 25 t2= −2
wiec dostaje takie rozwiązania x=5 i y= 2 x=−5 i y=2
natomiast w opdpowiedzi ma jeszcze dwa pierwiastki zespolone
x=i√2 y=−25 x=−i√2 y=−25 (skad one ?
26 lip 22:51
pigor: ..., bo ty założyłeś, że "jesteś" w zbiorze R, czyli
interesujesz się tylko t1= t2= 25 >0 (dodatnim),
a przecież masz iloczyn t1t2= −50< 0 − iloczyn ujemny, więc
masz 2 przypadki (t1=25 i t2=−2) lub (t1= −2= −1*2= i2*2 i t2=25)
czyli w tym 2−gim przypadku : x2=2i2 i −y= 25 ⇒ |x|=√2i i y= −25 ⇔
⇔ (x,y)= (± i√2,−25) . . ...
26 lip 23:08
5-latek: Dziekuje za wyjaśnienie
Nie rozwiazywalem jeszcze rownan w liczbach zespolonych stad ta moja niewiedza .
To wyjaśnienie bardzo mi się przyda do rozwiązania następnego układu (gdzie wodpowiedziach tez
sa pierwiastki zespolone .
Jeszcze raz dziekuje i pozdrawiam