Ukald rownan
5-latek: mam taki układ rownan
{x+xy+y=11
{x2y+y2x=30
{x+y+xy=11
{xy(x+y)=30
x+y=t1 oraz xy=t2
{t1+t2=11
{t1*t2=30 (ze wzorow Viete'a
t2−11t+30=0
Δ= 1
t1=5 t2=6
lub t1=6 i t2=5
Dostaje dwa układy równana do rozwiązania
I) {x+y=5
{x*y=6
i drugi
{x+y=6
{x*y=5
Po rozwiązaniu tych ukladow (zrobiłem to metoda podstawiania mamy takie rozwiązania
y=3 to x=2 y=2 to x=3 x=1 to y=5 i x=5 to y=1
Odpowiedzi się zgadzają chodzi tylko o mteode .
Może ktoś pokazac inna ?
26 lip 20:45
pigor: ...,

inna

, lepszej nie ma jak w pamięci odpowiedzieć
sobie na pytanie:
jakie dwie liczby dadzą w iloczynie 30 >0 (a więc jednakowych znaków),
a w sumie 11>0 (a więc obie dodatnie) i tyle ;
nie ma ich wcale tak dużo, jak by się ...

wydawało z tabliczki mnożenia
od razu 5*6 =30 i 5+6=11 i dalej np. 1 i 30 itd, itp szkoda czasu. ...
26 lip 21:47
pigor: .., oczywiście mam na myśli ten układ z t1,t2 (wzory Viete'a)
26 lip 21:49
5-latek: No fajnie
pigor 
Licze dużo rzeczy w pamięci (przynajmniej się staram
Wiesz na takie rzeczy nigdy nie szkoda czasu
dziekuje za zainteresowanie się
26 lip 21:59
5-latek: Tak ja to wlasnie zrozumialem
natomiast ja wyszsdlem z tego ze skoro t1+t2=11 i t1*t2=30 to te pierwiastki musza
spelniac równanie t2−11t+30=0
26 lip 22:02
pigor: ..., jasne, masz rację z tym równaniem,
bo ogólnie można sobie to wyprowadzić tak :
ax2+bx+c = 0 /:a i a≠0 ⇔ x
2 −(−
ba)x +
ca = 0 ⇔
⇔ x
2 −(x
1+x
2) + x
1x
2 = 0 i Δ ≥0 ; pozdrawiam. ...
26 lip 22:46
5-latek:
26 lip 22:54