Proszę o pomoc
poprawiacz: Wyznacz współczynnik a funkcja kwadratowej f (x) =ax2 + 2x − 1, wiedząc że współrzędna y
wierzchołka wykresu funkcji f jest równa 2
26 lip 19:24
5-latek: czyli wiesz ze yw=q=2
A także wiesz ze do wykresu tej funkcji należy punkt o wspolrzednych (0,−1)
26 lip 19:43
Janek191:
oraz
f(p) = q = 2
czyli
| | 1 | | 1 | |
a*( − |
| )2 + 2*(− |
| ) − 1 = 2 |
| | a | | a | |
=========
26 lip 20:02
Ditka:
| | −Δ | | 1 | |
yw=2 i yw= |
| ⇒ 4a*yw= −b2+4ac ⇒ 8a= −4−4a ⇒ a= − |
| |
| | 4a | | 3 | |
26 lip 21:39