Liniowa
Michcio: Wyznacz wszystkie liczby k dla których wykres funkcji liniowej f nachylony jest do osi OX pod
kątem α jeśli f(x)=(2k−3)x+k ∧ α∊(90°, 135°>
Robię to tak
90° < α ≤ 135°
tg 90° < tg α ≤ tg 135° (bo funkcja tangens jest rosnąca i różnowartościowa)
nie istnieje < tg α ≤ −1
tg α ≤ −1
2k−3 ≤ −1
k ≤ 1
Odpowiedź się zgadza ale co z tym tg α > tg 90°
Drugie pytanie − czy robię to dobrą metodą
26 lip 18:36
Eta:
y=(2k−3)x+k
tgα=a= 2k−3
dla α∊(90o, 135o> a∊<−1,∞) bo tg135o= −1
zatem 2k−3≤−1 ⇒ k≤1
26 lip 19:15
Eta:
26 lip 21:56
Kacper:
nie istnieje < tgα ≤ −1 − ten zapis mnie się nie podoba.
27 lip 07:01