Uprość wyrażenie i oblicz jego wartość.
Joachim: Uprość wyrażenie i oblicz jego wartość dla podanej wartości x:
(x−3√3)*(x2+3√3x+3√9)+ (x+3√3)*(x2−3√3x+3√9) dla x = 3√7.
26 lip 17:17
ZKS:
(a ± b)(a2 ∓ ab + b2) = a3 ± b3
26 lip 17:20
5-latek: To jest proste do policzenia tylko tak jak napisał ZKS należy zauwazyc wzory skroconego
mnożenia
W 1 wyrażeniu masz wzor
a3−b3= (a−b)(a2+ab+b2)
wiec (x−3√3)(x2+3√3*x+3√9)=x3−(3√3)3 (teraz wstawiamy ze x=3√7wiec
(3√7)3−(3√3)3=3√73−3√33= 7−3=4
następny wzor n√an=a (dla n nieparzystego i n√an=|a| dla n parzystego
następne wyrażenie (x+3√3(x2−3√3*x+p{3{9})= x3+(3√3)3
wstawiamy za x=3√7 wiec (3√7)3+3√3)3= 7+3=10
Wiec wartość tego wyrażenia dla x=3√7 to 4+10= policz
26 lip 18:36
Eta:
W= (x3−3) +(x3+3)= 2x3 dla x= 3√7 W= 2*7=14
26 lip 19:22